Meet Muireann Carey-Campbell a.k.a. Bangs. Deze London based fitness badass is het brein achter Spikes and Heels, een website waar ze over haar ‘fitness revolutie’ schrijft: weg met de weegschaal en calorieën tellen, tijd om keihard te trainen op jouw manier. Ze rent solo, met de Run Dem crew in Londen en traint voor de London Marathon. Kortom: genoeg om haar de sport-bh van het lijf te vragen.

Mijn eerste 10km

“Ik rende mijn eerste 10 kilometer tijdens mijn marathontraining in 2010. Ik was uitgedaagd om dit avontuur aan te gaan en er over te bloggen. Ik begon met een 5km rondje door het park bij mij in de buurt en dat was zwaar! Ik eindigde kruipend en dat demotiveerde mij enorm, het was maar zo’n klein stukje… Toch zette ik door en benaderde elk klein stukje dat ik verder rende als een gigantische overwinning. Zo bouwde ik langzaam op, van 5 kilometer naar 5,5 enzovoort. De eerste keer dat ik de 10 kilometer rende voelde echt als een big deal! Ik rende om 6 uur ‘s ochtends alleen op straat en tikte de 10 kilometer aan bij een bushalte op weg naar huis. Ik weet nog dat ik super trots en enthousiast was. Het is geen onbenullige afstand, mijn eerste echte mijlpaal! En: ik was letterlijk op de helft van mijn halve marathon.”

The ugly bits

Vijf jaar geleden besloot Bangs haar luie levensstijltje om te gooien en te gaan boksen. Ze kreeg de smaak te pakken en ging ook de uitdaging van de halve marathon aan. Dit is wanneer ze begon te bloggen, waarbij ze in haar posts vooral de minder leuke kanten van hardlopen liet zien: “Ik was superslecht in hardlopen en vond er aanvankelijk niks aan. Niemand vertelt je over de pijntjes in het begin, dat je eigenlijk gewoon heel langzaam gaat en dat het soms gewoon saai is. Iedereen heeft het altijd over happy runners.” Haar lezers bleken de posts waarin ze geen blad voor de mond nam het meest herkenbaar en inspirerend te vinden. “Het motiveerde hen om het zelf ook (nog eens) te proberen.”

Functie > Vorm

Sporten heeft ervoor gezorgd dat Bangs veel beter in haar vel zit. “Ik hou echt van mijn lichaam nu: en niet alleen om hoe het eruit ziet, maar juist ook om wat het kan.” Ze beschrijft sporten als een “mindful en meditatieve” ervaring, haar eigen momentje om na te kunnen denken, waarbij ze verder alleen maar hoeft te ademen en te zijn. “Met het risico om heel zweverig over te komen: denk eens aan wat er binnenin je lichaam allemaal moet gebeuren als je wil rennen! Ik vind het fascinerend – als je erover nadenkt zijn je voetstappen en je hartslag ook eigenlijk alles wat er is, het is heel puur. Het is verbazingwekkend dat mijn lichaam dat kan.”

Busy én bewegen

Inmiddels speelt sport een belangrijke rol in Bangs’ leven: buiten haar eigen hardlooptraining werkt ze als spinning-instructrice en gaat ze in de toekomst pilates lessen geven. Bewegen is nu een onlosmakelijk deel van haar leven geworden. Maar hoe combineert ze dit met haar drukke leven? “Je kunt met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Richt je werkplek anders in zodat je meer moet bewegen, wandel vaker met de hond en ga met je vriendinnen naar de gym in plaats van de kroeg. Niet alles hoef een intense workout te zijn. Nog belangrijker: praat jezelf geen schuldgevoel aan voordat je überhaupt begonnen bent. We hebben een positievere benadering nodig dan ‘alles moet een bootcamp zijn.”

De beste manier is je eigen manier

Volgens Bangs bestaat ‘de beste manier’ om te sporten eigenlijk niet. Ieders leven, ambities en dagelijkse activiteiten verschillen: dus wees realistisch! “Ik ren bijvoorbeeld maar één of twee keer per week nu ik voor mijn marathon train aangezien ik ook al zes keer per week spinningles geef. Anderen rennen zes keer per week, en ja, ze zullen vast sneller finishen dan ik. Maar daar maak ik me niet druk om. We gaan allemaal over die finish: het gaat om je eigen weg daar naartoe.”

Zweet en geniet

Sporten is veel meer dan alleen maar zweten volgens Bangs. “Het verandert de manier waarop je naar je eigen lichaam kijkt en laat je zien hoeveel kracht je eigenlijkt hebt.” Dit is volgens haar heel belangrijk voor meisjes en (jonge) vrouwen. Sporten heeft haar meer zelfvertrouwen en vrijheid gebracht. Aan Fitspiration plaatjes als ‘Don’t quit unless you puke, faint, or die’ heeft zij geen boodschap. “Sport omdat je van je lichaam houdt, niet om het te straffen! Het gaat niet om afvallen, of een zichtbaar wasbordje krijgen: het gaat om van je lichaam houden en het te eren door te zweten. De hele fitnessindustrie zou een stuk gezonder zijn als we er op die manier naar zouden kijken.”

En nu jij!

Haar advies voor jou? “Geniet! Hardlopen gaat, zeker tijdens een race, om het vieren van je lichaam en al je harde werk. Gebruik de energie van de crowd, high five zoveel mogelijk mensen, neem zo nu en dan een dance break, doe waar je zin in hebt en have fun. Het is de perfecte manier om jezelf te eren!”

———
Squad Out.
peace

Foto door Ash Narod
Dit interview is april 2015 eerder geplaatst op Girls Love 2 Run