Nederland is een voetbal-land. Gisteren rouwden we massaal om het overlijden van Johan Cruijff (RIP). Dus voordat de sportvrouwen waar het vandaag om draait aan bod komen, eerst een kleine terugblik op deze geniale voetballer, coach en algehele persoonlijkheid:

https://www.youtube.com/watch?v=Srx8rZc1jcs

Nationaal voetbal

Als het Nederlands elftal op hoog niveau in de competitie speelt, kleurt heel Nederland oranje. Maar tot nu toe is dat enthousiasme er voor het Nederlands Vrouwenelftal nog niet op zulke grote schaal geweest. Vandaar vandaag in Fuck Yeah Fridays: De Oranje Leeuwinnen. Want onze vrouwen in het nationale A-elftal doen het dus eigenlijk best wel fucking goed in de internationale arena. Voor een land waarin er eigenlijk geen aandacht is voor vrouwenvoetbal…

oranje leeuwinnen

De selectie van het Nederlandse vrouwen A-elftal bestaat op dit moment uit Eshly Bakker, Mandy van den Berg, Angela Christ, Anouk Dekker, Merel van Dongen, Daniëlle van de Donk, Kika van Es, Loes Geurts, Jacky Groenen, Claudia van den Heiligenberg, Dominique Janssen, Danique Kerkdijk, Jeslynn Kuijpers, Desiree van Lunteren, Manon Melis, Tessel Middag, Vivianne Miedema, Myrthe Moorrees, Shanice van de Sanden, Renee Slegers, Sherida Spitse, Sari van Veenendaal en Kelly Zeeman.

WK Canada 2015

Ons vrouwenelftal speelde vorig jaar tot ver in het toernooi mee in het WK in Canada. Helaas was er, in tegenstelling tot bij mannenvoetbal WK’s, amper gelegenheid om de wedstrijden goed te volgen. Ja, ze kwamen ‘maar’ tot de achtste finale, maar het was de eerste keer dat een Nederlands vrouwenteam überhaupt deelnam aan competitie op wereldniveau! Uiteindelijk werd Amerika eerste. Johan had trouwens van tevoren dit te zeggen tegen de vrouwen.

Stereotypes

Vreemd vind ik het altijd dat voetbal op verschillende continenten verschillende lading heeft. Is het bij het ene land vooral een elitesport, in het andere land draait het meer om de wedstrijdjes op straat. In Amerika is voetbal een stereotype vrouwensport waar geen man zich mee wil associëren, en zijn er dus heel veel goede kans en trainers voor voetballende vrouwen. In Nederland wordt voetbal als bij uitstek een mannensport gezien, en is er weinig kans om op hoog niveau te spelen – hoewel daar nu wel verandering in begint te komen.

Helaas zit het er na een teleurstellende wedstrijd tegen Zweden niet meer in dat het vrouwenteam naar Rio zal gaan: maar des te meer reden om ze aan te blijven moedigen zich steeds beter te profileren internationaal! Je kan de Oranje Leeuwinnen hier volgen op Facebook. De eerstvolgende wedstrijden zijn 7 april tegen Nieuw-Zeeland (in Velsen) en 10 april tegen Canada (Eindhoven).

 ———
Squad Out.peace