Om wat inspiratie op te doen voor deze Fuck Yeah Fridays post googelde ik op ‘Nederlandse sportvrouwen’. Het was niet echt verbazingwekkend, maar wel heel stom, dat dit de overheersende toon van de eerste resultaten was:

Screen Shot 2016-04-22 at 14.10.39

Zelfs Stoere Vrouwen Sporten stond op de eerste pagina met een lijst met de meest bloedmooie sportvrouwen. Toch leuk dat dat is waarmee je sneller op Google te vinden bent: dat je sexy bent, in plaats van hoe goed je je sport doet. Maar goed.

Uiteindelijk gaat het vandaag niet over een Nederlandse sportvrouw, maar over de vier vrouwen achter de Body Brigade issue van het Amerikaanse tijdschrift Ebony. Een tijdschrift dat in Nederland niet zo bekend is, maar in Amerika al decennia lang een toonaangevend magazine is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het nummer van afgelopen maart was gerelateerd aan Internationale Vrouwendag en had op de cover vier sterke, zwarte vrouwen: actrice Danielle Brooks (o.a. Orange is the New Black), swimwear ontwerpster Gabi Fresh, en zangeressen Chrisette Michele en Jazmine Sullivan.

ebony body brigade cover

Ten eerste: wij vinden deze cover echt fucking awesome. Sterk, sexy en krachtig zonder het lege gevoel van de gemiddelde ‘sexy covershoot’. Maar wat we eigenlijk het coolste vonden was om te lezen hoe deze vier dames met de covershoot omgingen. Om de wisselwerking te zien tussen een statement willen maken, en jezelf toch een drempel over moeten helpen. Omdat je weet (because: internet) dat er ook heel veel vervelende en negatieve reacties op gaan komen.

Een interview met Tamika Anderson, de schrijfster van de cover story van deze Ebony, en Kierna Mayo op Jezebel gaat uitgebreid over deze issues. En breder, over de ingewikkelde relatie van African-American vrouwen met hun gewicht en de grote verschillen tussen wat er binnen hun eigen gemeenschap als gezond, sexy of normaal gezien wordt, en hoe die begrippen daarbuiten worden uitgelegd.

AK: Let’s talk specifically about the Body Brigade issue. How did the idea come about? I’m assuming this was in the works before the banned commercial featuring full-figured women and the Ashley Graham Sports Illustrated cover.

KM: Yes, it was long before those things happened. But it’s awesome that the conversation was opening up just as the piece came out. We often discuss as a team what’s going on, and for Women’s History Month, we decided a conversation about size was a conversation we needed to have.

AK: Tell me about the vibe at the shoot.

KM: These women are soldiers. I don’t know if people understand what this process was like for them. They were brave. But brave is not synonymous with fearless. There were definitely some concerns on how these images would be received. For them to say, this is who I am. This is what I look like. It’s just incredible.

Lees een deel van de cover story hier op de site van Ebony.

 ———
Squad Out.
peace