Voordat je hier al stopt met lezen: nee, deze serie is zeker niet alleen geschikt voor kijkers van je moeders leeftijd of ouder, ook al geeft de header je misschien dat idee. De Netflix serie Grace & Frankie, waarvan net het twee seizoen uitgebracht is, is in meerdere opzichten zeer verrassend. En daarmee één van mijn favoriete feel-good series.

The basics

Grace & Frankie draait om, hoe kan het ook anders, Grace Johnson (Jane Fonda) en Frankie Bergstein (Lily Tomlin). De echtgenoten van Grace, die een glansrijke carriere in de cosmetica achter de rug heeft, en Frankie, een zweverige hippie kunstenaar, zijn twee advocaten in San Diego. Na decennia van vriendschap tussen de stellen biechten de beide heren op dat ze verliefd op elkaar zijn en willen scheiden om samen verder te gaan. Cue uptight Grace en losbandige Frankie die samen in een vakantiehuis komen te wonen.

Jane Fonda and Lily Tomlin in the Netflix Original Series "Grace and Frankie". Photo by Melissa Moseley for Netflix.Ê

Simpel vermaak

Dit zou een setting kunnen zijn voor een zeer stereotype Amerikaanse serie: haha, flamboyante homo’s, haha, verbitterde oudere vrouwen die niet met de tijd meegegaan zijn. Maar Grace & Frankie bewijst dat het in Amerika tegenwoordig ook mogelijk is om een andere weg in te slaan – althans, op het vrije Netflix platform. Alleen al het feit dat de twee hoofdrolspeelsters oudere vrouwen zijn is een unicum: vrouwen van boven de 60 spelen in 0,2 % van alle series en films een rol van betekenis.

rob sol

De twee mannen, Sol en Robert, worden allerminst als stereotypes neergezet. Ja, zoms grappen ze er zelf over, maar over het algemeen is het vertederend om te zien hoe ze op hogere leeftijd uit durven te komen voor de liefde van hun leven. Inclusief de vraagstukken over hoe ze zich naar buiten toe nu presenteren, en hoe die conservatieve Amerikaanse buitenwereld daar dan mee omgaat (waar Robert zelf eigenlijk ook bij hoort).

Not your average grandma

Grace en Frankie zijn eigenlijk nooit echt vriendinnen geweest, en de serie gaat dan ook voornamelijk over hoe zij het nieuwe single leven navigeren. In het begin zorgt het schrille contrast tussen de vrijgevochten Frankie en ‘rotary dame’ Grace voor de comic relief. Maar al snel schakelt de serie op een zeer geslaagde en vooral hilarische manier over op het bekritiseren van de stereotypen over oudere vrouwen. Want hoe werkt het als je boven de 70 weer voor het eerst met een man naar bed gaat na een date? Hoe ga je ermee om dat je kinderen vinden dat je misschien wel te oud voor een rijbewijs wordt, terwijl je zelf vooral nog bezig bent met feesten plannen en dingen ondernemen? Hoe leg je je erbij neer (of niet) dat je lichaam verandert? (Frankie’s oplossing voor 80% van deze issues: get high and it will all work out fine. Heerlijk.)

serveimage83V04GHQ

In Grace & Frankie komt gedurende de twee seizoenen zo’n beetje alles aan bod wat de conservatieve Amerikanen verboden hebben: interracial relaties, homoseksualiteit, adoptie, masturberen, seksscènes met 60-plussers, drank, drugs, veelvuldig gebruik van het woord ‘vagina’, euthanasie, glijmiddel en seksspeeltjes, het homohuwelijk – and so on. Het geniale van de serie is dat dit allemaal totaal niet op een social-justice manier gebracht wordt. Er is aan de oppervlakte weinig activistisch aan de serie. Dingen gebeuren gewoon, op een manier waarop het in ieders leven zou kunnen gebeuren. Maar naast het lachen zetten ze je wel aan het denken.

Goed, meer ga ik niet verklappen! Grace & Frankie is te kijken op Netflix. Er staan nu twee seizoenen online; ik zou zeggen, kijk het en stuur deze link ook even naar je moeder (of oma!) door 😉

———
Squad Out.peace