De chill pill, een fictief pilletje voor iemand die even rustig aan moet doen. Gewoon moet relaxen. Ik heb geen medicijnen gestudeerd, en ik ben geen apotheker. Maar wat zou ik toch graag dit soort pilletjes uitschrijven aan sommige mensen.

Gelezen maar niet reageren

Constante druk voelen om maar te reageren op berichtjes, voelen jullie die ook wel eens? Want owee als je het hebt gelezen en niet reageert. Het blauwe-vinkjes-syndroom noem ik het maar even. Een hele ophef was erover toen WhatsApp dit bekend maakte een paar jaar geleden. Nu kon je dus eindelijk zien of iemand je berichtje wel heeft ontvangen, en geopend heeft. Eigenlijk van de gekke, dat we zo graag willen weten of iemand je berichtje heeft ontvangen of gelezen. Maar wat een druk geeft het voor onszelf ook om maar altijd meteen te antwoorden. Soms wil je gewoon even  niet antwoorden, of heb je eerlijk gezegd de tijd er niet voor. Maar leg dat maar eens uit.

Je kan het natuurlijk uitzetten, maar dan heb je nog de ‘je bent online maar je antwoord niet’. Ik merk bij mensen om mij heen dat ze dit geregeld checken. Want als je online bent dan MOET je m’n berichtje wel hebben gelezen. Daar gaan we automatisch vanuit. Via Facebook, Snapchat, Instagram kunnen we nu zelf ook Sherlock Holmes spelen. Een goeie privédetective heb je eigenlijk niet meer nodig. Iedereen maar de hele dag in de gaten houden. Zo ontzettend veel informatie tot ons nemen en niet leven in het ‘hier en nu’.

FYBWKNX0L2

Dat bepaal ik lekker zelf wel

Vorig jaar, toen ik door een moeilijke periode ging en geen behoefte had aan allemaal berichtjes waarop ik vond dat ik MOEST antwoorden, heb ik de meldingen uitgezet van Whatsapp. Dus dat betekende dat als ik zin had om te reageren, dan deed ik dat. En als ik daar geen zin in had, liet ik het gewoon voor wat het was. Ik lees pas mijn berichtjes als ik er zin in heb, niet als een stom deuntje mij ertoe ‘dwingt’ of ik een trilling voel.

In een tijd van 24/7 bereikbaar zijn merk ik dat ik heel vaak terug denk aan de tijd dat ik mijn eerste mobieltje kreeg. Hoe spannend het was als je al gebeld werd. En hoe zuinig je was met je beltegoed. Want dat opwaarderen kostte me mijn halve zakgeld. Je belde elkaar echt alleen voor belangrijke nieuwtjes en vragen. Je belde elkaar via de huistelefoon zodat het goedkoper was. Nu vertellen we elkaar de hele dag door al wat we aan het doen zijn. Soms app ik zelfs mijn beste vriendin wanneer ik op de pot zit…

Socially awkward

Een goeie balans vinden in online zijn op social media vind ik zelf ook nog lastig. Ik heb zo een 3 jaar geleden mijn Facebook verwijderd, maar merk dat het anno 2016 echt bijna overal word gevraagd. Ontmoet je nieuwe mensen? Wil je een leuke date vinden op tinder? Feestjes RSVP’en? Inloggen voor een nieuwe app?  Je hebt Facebook nodig. Mijn hele idee om het te verwijderen was juist dat ik het zo idioot vond dat elk momentje dat ik vrij had maar liep te scrollen door mijn feed. Nieuwtjes in de gaten houden van de honderden vrienden die ik zelf nooit echt sprak en niet echt in geïnteresseerd was. “What a fucking waste of time” dacht ik toen, en met die gedachte ging mijn Facebook de prullenbak in. Ik verlangde zo terug naar goeie gesprekken hebben met vrienden, zonder dat we allemaal op onze telefoon keken naar andermans leven.

Mensen vinden het altijd heel vreemd dat ik mijn Facebook heb verwijderd. Iemand heeft mij serieus eens gevraagd hoe ik dat dan doe dagelijks? Haha, nou gewoon! “LEVEN”

WBWKY1FQ2I (1)

Constant pressure

Voel jij dus ook wel eens de druk dat je altijd moet reageren op je mailtjes, berichtjes, appjes? Zet dan vaker je meldingen uit en plan eens per week een telefoonvrije avond in. Ga je een hele dag iets leuks doen met vrienden? Laat je telefoon thuis liggen. Ga je uit eten? Laat die drang om foto’s van het eten te maken! En voor de mensen die zo graag willen dat je reageert op berichtjes:

“Take a chill pill :)”

———
Squad Out.
peace