Luister jij muziek tijdens het lopen? En wil je ook je GPS en hartslag nauwkeurig bijhouden? Dan heb je met de TomTom Spark Cardio+Music een horloge waarin dat allemaal gecombineerd wordt. Zonder dat je je telefoon mee hoeft te nemen.

The specs

De TomTom Spark Cardio+Music heeft plek voor meer dan 500 nummers muziek (daar kom je zelfs je ultramarathon nog wel mee door). Deze kun je beluisteren via de draadloze koptelefoon die je erbij kan kopen, of via een andere Bluetooth koptelefoon.

Het horloge kan je hartslag meten op je pols, en functioneert ook als 24/7 activity tracker met stappenteller en calorieënmonitor. Tijdens het sporten kun je kiezen uit één van de sporten in de multi-sportmodus, waardoor de TomTom Spark ook je zwemtraining of krachttraining kan tracken.

De TomTom Spark is waterdicht tot 40m (muziek luisteren werkt dan obviously alleen niet meer). De batterij gaat tot vijf uur mee als je muziek luistert, maar kan wel een paar weken blijven draaien als je alleen de activity tracker aan hebt staan.

tomtom spark cardio+music

Het ontwerp

Het ontwerp van de TomTom Spark Cardio+Music is slanker en gestroomlijnder dan de voorgaande TomTom horloges. Toch blijf ik het een gigantisch ding aan mijn pols vinden; vergeleken met mijn Apple Watch is het toch wel een grof horloge, zonder dat het het stoere heeft wat de Nike+ Sportwatch had (die overigens ook met TomTom gemaakt was). Hoe graag TomTom ook met foto’s zoals hierboven wil doen alsof het een fashionable horloge is wat je de hele dag wil dragen. Ook het oplaadsysteem voelt tegennatuurlijk – je wipt het horloge bij de knop uit de band en schuift het in de oplader, maar om het er weer uit te halen heb ik steeds het gevoel dat ik het horloge ga afbreken…

serveimageJVM9NN53

Het gebruik

Het allerbelangrijkste: hoe is het horloge in gebruik? De TomTom Spark Cardio+Music beschikt over een quick-link functie met GPS: moet je wel weer je telefoon meenemen. De bediening gebeurt via één grote knop op het zwart/witte scherm. Tijdens de training kun je in hartslagzones trainen, op afstand/snelheid/tijd, of met vooraf ingestelde intervals. Na afloop moet je via de TomTom app of website je trainingen inladen.

Ik heb gemerkt dat de meningen in de sportwereld verdeeld zijn over de gebruiksvriendelijkheid van de TomTom interface op hun horloges. Sommigen vinden het het meest simpele systeem, waarbij je met één grote knop dus naar boven, onder, links of rechts door de menu’s navigeert. Ik heb zelf toch vaak dat ik ‘de weg kwijt’ ben in mijn horloge: zeker tijdens het rennen raak ik toch vaak gefrustreerd omdat ik geen idee heb hoe ik de data in beeld krijg die ik op dat moment in beeld wil.

IMG_2084

Wel blijft TomTom één van de besten in het nauwkeurig volgen van GPS, wat je ook wel van het bedrijf mag verwachten. Ook de hartslagfunctie werkt bij mij goed – het zal op je pols altijd minder nauwkeurig zijn dan met een borstband, maar aangezien ik het gevoel van een borstband haat ben ik dik tevreden met deze polsmeter 🙂

Dan de muziek: het paradepaardje van dit horloge. De geluidskwaliteit van de bijgeleverde koptelefoon is prima, en het is de enige draadloze koptelefoon die niet 400x opnieuw in je oren gefrommeld hoeft te worden tijdens het rennen. Pluspunt. Ik persoonlijk ben alleen niet zo van de in-ear, want ik heb altijd het gevoel dat je dus niets meer om je heen hoort (=gevaarlijk tijdens het rennen!). Helaas helaas laat de draadloze technologie nog wel te wensen over: aan welke pols ik het horloge ook draag, als ik mijn hoofd draai of mijn armen te enthousiast beweeg verliest het horloge steeds een seconde de verbinding met mijn koptelefoon.

Hun eigen app en MySports website zijn hopeloos achterhaald wat mij betreft. Helaas moet je hier dus wel altijd gebruik van maken. Gelukkig bieden ze tegenwoordig ook de mogelijkheid om direct vanaf je horloge naar andere sites te syncen, zoals Nike+.

Is de TomTom Spark Tough Squad waardig?

+ Goede GPS tracking
+ Goede polshartslagmeting
+ Gestroomlijnder ontwerp dan de TomTom voorgangers, met mooie kleuren bandjes (de donkerrode!)

– Draadloos muziek luisteren werkt nog niet vlekkeloos
– Soms duurt het toch erg lang om de GPS te verbinden
– Ontwerp van de interface en software/apps kan echt nog wel overzichtelijker

De TomTom Spark Cardio+Music (de duurste uitvoering van de TomTom Spark) kost EUR 249,00 en is o.a. bij TomTom zelf te koop.

———
Squad Out.
peace