Wanneer de zomer begint in Nederland kan mijn geluk niet op. Tot ik weer ervaar hoe benauwd en plakkerig de Nederlandse zomers wel niet zijn – en ja, ik zou geen Nederlander zijn als ik niet zou klagen. Want tijdens deze zomerdagen heb ik gewoon last van 1 ding: een zweetlip!

Je zweet zelf

Hoi, ik ben Jahmilla en ik ben een zweetbeest. Zo grap ik altijd over mijn upper lip probleem. Want bij de eerste zonnestraaltjes komen de eerste druppeltjes ook tevoorschijn. Het zou niet uitmaken of ik een halve marathon of net 400 meter naar de supermarkt heb gelopen, dat zweetlipje is er gewoon altijd. Zelfs op de meeste relaxte dagen flik ik het om een mist van kleine inieminie druppeltjes te verzamelen op mijn bovenlip.

image

Op van die feestjes waar er geen airco is moet je altijd al uitkijken. Draag nooit iets van syntethische stof, niks waarin je dus zweetplekken kunt zien (grijs = NO). Natuurlijk wil je er fabulous uitzien, maar moet je ook constant je makeup in de gaten houden. Denk ook aan de hoeveelheid alcohol, want daar ga je natuurlijk ook extra van transpireren. En wat dan een leuk zorgeloos avondje had moeten worden, blijkt dan ineens een strijd tussen jou en de druppeltjes from hell.

OV Plezier

Dan heb je nog de hel die het openbaar vervoer heet tijdens warme zomerdagen. Alleen bij de gedachte al breekt bij mij letterlijk het zweet uit. Sauna temperaturen zijn dagelijkse kost in de Amsterdamse trams (wel veel goedkoper dan je gebruikelijke spa). Wanneer je de eerste stap de tram in doet en je je ov-chipkaart hoort rinkelen voel je de warmte golf al over je heenkomen. En nog voordat je je langs de vrouw met kinderwagen hebt gewurmt, en langs de zakenman met mega armsweats hebt gevochten, is ‘ie er al. De mega-zweetlip-ervaring. Letterlijk alsof er een warme douche over je lip heen valt. De Niagara Falls is er niks bij.

zweet bovenlip

Kijk, in Amsterdam doe je eigenlijk alles met de fiets. Maar daar staat tegenover dat als je een over-transpireerder zoals ik bent, je te maken hebt met en een sweaty upper-lip en lekker klotsende oksels. Wat dus niet charmant is als je af hebt gesproken, en het terras in de Pijp weer eens overvol zit. Terug naar huis fietsen is dan allang geen optie meer. Dus own your sweat en red je met de middelen die je hebt. Gebruik de menukaart als waaier, ga even naar het toilet en maak gebruik van de handdroger, en vraag de ober om een lekker koud glas water. Het kan nu alleen maar beter worden.

Aan het eind van de middag is mijn BB-cream ook altijd verdwenen in een zakdoekje waaraan ik mijn zweetlip maar hebt moeten afgeven, en lukt het me ook niet echt meer om te smizen met mijn uitgelopen mascara. Mijn make-up is waarschijnlijk gevlucht naar een plek waar het veel koeler is. Ik neem me dus ook altijd voor om zo weinig mogelijk make-up op te doen tijdens warme dagen.

zweet bovenlip

Genant

Jezelf schamen voor je zweet is iets wat we allemaal wel hebben. Ik vind het verschil tussen zweten en stinkend zweten heel iets anders. Heb je dus last van een beetje zweet, zoals ik toen ik een grijs shirtje aan had tijdens een optreden voor 100 man? Ja dan wil je wel even door de grond zakken. Maar “don’t we all sweat?” Dus maak je niet zo druk als je net als miljoenen andere een keer een zweetplek hebt, of je gezicht lekker aan het glimmen is van zweet. En stink je een beetje door het zweet? “Don’t sweat it!!”, spray wat deodorant op of doe een fris outfitje aan, en ga verder met je ding.

———
Squad Out.
peace