Tijdens een gesprek met mijn nichtje van 15, vroeg ik haar wat de reden was dat zij naar de sportschool ging. Ik had haar antwoord al een beetje verwacht. Maar als ze dan toch zegt om af te vallen, en om op Instagram-modellen te willen lijken, schrik je daar toch wel even van. Geen enkel meisje van 15 hoort naar mijn idee zulke gedachten te hebben. Gelukkig heb ik daarna een heel goed gesprek gehad met haar over body positivity, en ben ik hopelijk tot haar doorgedrongen: sporten moet juist iets zijn om beter in contact te komen met je lichaam. Niet om je lichaam te straffen.

Sporten word zo vaak samen genoemd met afvallen, en het perfecte lichaam krijgen. Het is namelijk prima als je graag naar de sportschool gaat of elke dag gaat hardlopen. Maar doe het omdat je het leuk vind, doe het niet omdat je je lichaam haat. Ik heb wat tips om tijdens het sporten body positive te blijven.

encouraging-self-acceptance

Sport niet om iets te verdienen

Dat lekkere stuk red velvet? Ga ervoor! Als je er echt zin in hebt, denk dan niet na over hoe lang je ervoor moet sporten. Zo haal je het plezier weg uit beide. Obsessief met eten omgaan kunnen tekenen zijn van een eetstoornis. Ga dus de calorieën niet tellen om te kijken hoe je de rest van de dag jezelf moet onthouden van al het andere eten, of hoe lang je moet sporten om ze er weer af te trainen. Eten verdien je niet, dat moet je gewoon eten!

Focus op hoe je je voelt

En dus niet op hoeveel je weegt. Hou je niet vast aan een bepaald ideaal gewicht, maar probeer je goed te voelen in je lichaam. Sporten is goed voor gezondheid, endorfine die je goed laat voelen. Je hebt die weegschaal dus niet nodig om je beter te laten voelen.

Wees dankbaar

Ook al zal het in het begin vreemd voelen, noem elke week hardop 5 dingen die je mooi vindt aan je lichaam. Dit kan van alles zijn: je glimlach, je bovenbenen, of je lange nagels. En word ook niet boos op jezelf als je even niet blij bent met een bepaald deel van je lichaam. Zet die negatieve gedachtes over je lichaam om in iets positiefs dat het voor je doet. Je kan ermee springen, twerken, high fives geven, enzovoort.

Probeer iets nieuws

Er is niks zo saai om altijd maar hetzelfde te doen. Dus begint je workout een beetje te vervelen, vind je de sport waar je al jaren mee loopt te pronken eigenlijk niet meer leuk? Tijd voor iets nieuws. Sporten moet niet een straf zijn, het moet iets zijn wat je met plezier doet. Dus heb je op de sportschool altijd al mee willen doen met een groepsles die je nog niet kent, heb je nog nooit een boxschool van binnen gezien? Probeer dan om te kijken of het iets is voor jou. Is dat het niet? Ook geen probleem, je hebt iets nieuws geprobeerd.

Doe wat je kunt

Respecteer je lichaam, en je eigen tempo. Dus ben je aan het hardlopen? Hoef je heus niet diegene voor je in te halen. Of sta je op de crosstrainer en gaat degene naast je veel sneller? Let dan op je eigen tempo in plaats van te denken dat je je moet meten met iemand. Neem kleine stapjes in plaats van jezelf uit te putten. Je lichaam zal veel beter voelen als je er goed naar luistert.

En tot slot, doe het voor jezelf! Wees trots op wat je wel kan doen in plaats van wat je niet kunt doen. Check onze andere posts over body positivity voor meer inspiratie

———
Squad Out.
peace