Alton Sterling en Philando Castile

De afgelopen dagen werden de Afro-Amerikaanse gemeenschap wederom getroffen door twee tragische moorden door politieagenten. Afgelopen dinsdag werd in Baton Rouge, Louisiana, de 37-jarige Alton Sterling doodgeschoten nadat hij door twee agenten tegen de grond gewerkt was. Omdat hij illegale CD’s verkocht. Philando Castile (32) werd een dag later achter het stuur van zijn auto, met handen omhoog en zijn dochtertje op de achterbank, neergeschoten in Minnesota. Zijn verloofde zat naast hem in de auto en filmde alles – waardoor de NOS hier overigens over berichtte als “vrouw filmt stervende vriend na schietpartij politie”, in plaats van, zeg, “man wordt op brute wijze vermoord door politie terwijl hij in de auto zit met vrouw en kind”. Beide mannen kwamen door grof politiegeweld om het leven. En door niks anders.

Tijdens een vreedzaam en geweldloos protest werden gisteren in Texas door een sluipschutter meerdere blanke politieagenten neergeschoten. Ik ben inmiddels op het punt beland waarbij ik de dader eigenlijk wel kan begrijpen. 1+1=2. Stelselmatige discriminatie en onderdrukking + openlijk straffeloze moorden + toegang tot military grade wapens = wraak. Maar goed, daar ging dit stuk niet over.

Straight to video

De moorden op Alton en Philando zijn gefilmd en via internet verspreid. Volgens sommigen smakeloos, volgens anderen het enige wat men nog kan doen om duidelijk te maken wat binnen de zwarte gemeenschap in Amerika aan de orde van de dag is. Prachtig weer dat veel politici en (blanke) hoogwaardigheidsbekleders pas naar aanleiding van deze filmbeelden willen geloven dat het ‘misschien, zo nu en dan, mogelijkerwijs’ inderdaad niet goed zit met de ethische overtuigingen van de Amerikaanse politiemacht. Toch staat tegenover elke bevestigende reactie, zoals die van Minnesota gouverneur Mark Dayton, een reactie zoals deze van voormalig congreslid Joe Walsh:

emi5fu78ob9jcwkh70nw

Meneer Walsh heeft inderdaad bedacht dat de enige logische reactie op de dood van twee onschuldige mannen, het oproepen tot nog meer doden van onschuldige mensen is. Oh ja, en Obama heeft daar ook weer schuld aan #thanksobama

Verschillende Amerikaanse celebrities hebben zich de afgelopen maanden (en daarvoor) nadrukkelijk uitgesproken voor de Black Lives Matter beweging en tegen politiegeweld. Denk aan Beyoncé’s Superbowl optreden, of het laatste album van Kendrick Lamar (en hun gezamenlijke nummer Freedom). Het kon daarom ook niet anders dan dat deze bekende (Afro-)Amerikanen zich uit zouden spreken tegen de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Omdat het stuk voor stuk inspirerende stukken en nummers zijn, hebben wij er een paar voor je verzameld.

Jay-Z

Jay-Z bracht het nummer Spiritual uit, met een bijbehorend statement. Niet geheel onverwachts is het nummer te beluisteren op zijn eigen streaming dienst Tidal: je vindt het hier.

Trevor Noah

Trevor Noah, de host van The Daily Show, gebruikte zijn zendtijd om het te hebben over de ingewikkelde tegenstellingen in Amerika en dat je automatisch voor een kant lijkt te kiezen: “And you know the hardest part of a having a conversation surrounding police shootings in America? It always feels like in America, it’s like if you take a stand for something, you automatically are against something else,” Noah said. “With police shootings, it shouldn’t have to work that way. For instance, if you’re pro Black Lives Matter you’re assumed to be anti-police. And, if you’re pro-police then you surely hate black people … when in reality you can be pro-cop and pro-black, which is what we should all be.”

Hij maakt een sterk punt over waarom video opnamen nooit genoeg lijken te zijn in dit soort zaken. Waarom is het antwoord op de filmpjes die deze week naar buiten kwamen altijd “Ja, maar”? “Ja, maar hij zal wel iets gedaan hebben.” “Ja, maar hij ligt vast niet zomaar daar op de grond.” Nooit wordt voor waar aangenomen dat er stelselmatig iets fout zit in de manier waarop de politiemacht werkt:

Beyoncé

Beyoncé schreef, in dezelfde stijl van het nummer van haar man, het sterke statement Freedom over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Inclusief call to action: “Stop killing us”.

We are sick and tired of the killings of young men and women in our communities.

It is up to us to take a stand and demand that they ‘stop killing us.’

We don’t need sympathy. We need everyone to respect our lives.

We’re going to stand up as a community and fight against anyone who believes that murder or any violent action by those who are sworn to protect us should consistently go unpunished.

These robberies of lives make us feel helpless and hopeless but we have to believe that we are fighting for the rights of the next generation, for the next young men and women who believe in good.

This is a human fight. No matter your race, gender, or sexual orientation. This is a fight for anyone who feels marginalized, who is struggling for freedom and human rights.

This is not a plea to all police officers but toward any human being who fails to value life. The war on people of color and all minorities needs to be over.

Fear is not an excuse. Hate will not win.

We all have the power to channel our anger and frustration into action. We must use our voices to contact the politicians and legislators in our districts and demand social and judicial changes.

While we pray for the families of Alton Sterling and Philando Castile, we will also pray for an end to this plague of injustice in our communities. Click in to contact the politicians and legislators in your area. Your voice will be heard. —Beyoncé

Kevin Hart

Ook Kevin Hart uploadde een kort statement naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen week. Hij roept op tot een hervorming van het rechtssysteem in Amerika – want in deze wereld wil hij zijn kinderen niet hoeven grootbrengen:

https://www.youtube.com/watch?v=UNlpthbmXyc

De kracht van roem

Aangezien het erop lijkt dat in Amerika nooit naar rationele argumenten geluisterd wordt (ja, zo cynisch ben ik inmiddels), hopen we dat “the power of celebrities” wel iets teweeg kan brengen. Wie weet. Onze harten zijn in elk geval zwaar van de haat, het onrecht, en het gebrek aan respect voor mensenlevens dat de afgelopen dagen weer duidelijk geworden is.

———
Squad Out.
peace