Honeys – is het dan eindelijk echt zo? Is de zomer gearriveerd in Nederland?! Vandaag belooft het ‘tropisch warm’ te worden, en dat betekent maar één ding. Het water in, of op! Vandaag dus een weather-appropriate Training Tuesday. Misschien was het je al opgevallen, maar mijn nieuwe passie is stand-up paddling, ofwel SUPpen. Was het al een tijdje, maar sinds kort ben ik in het bezit van een fantastische eigen plank (en sinds gisteren van een tweede!). Ik leg je vandaag de basics uit van het SUPpen. Disclaimer: in Nederland heb je meer kans op een omgeving als deze dan die in de header foto, helaas 😉 (Over Nederlands weer gesproken, ook in de winter kan je in Nederland SUPpen!)

Oh ja, en geen zorgen, je kan inmiddels ook op heel veel plekken SUP planken huren. Kan je het onbezorgd een keertje uitproberen. In Amsterdam kan je ze bijv. huren op IJburg, bij het Amsterdamse bos, of langs de Amstel. Maar ook in Haarlem, Scheveningen, Utrecht, Leiden enzovoort kun je SUPs huren. Basically overal waar er water is, is er wel een verhuur spot tegenwoordig. Gewoon even googlen!

De Basics van SUPpen

Ik was van plan dit zelf helemaal uit te leggen, maar hey, we leren nou eenmaal beter van een filmpje, nietwaar? Aangezien we nog geen Tough Squad film crew hebben, en al helemaal niet een met waterproof camera, is het makkelijker om deze uitleg even te bekijken:

De manier waarop zij draait is wel moeilijk voor een beginner, omdat je over je plank moet lopen. Je kan ook vanaf de achterkant van je plank een halve cirkel maken met je peddel, naar de voorkant. Dan draai je vanzelf!

Soms heb je de luxe om vanaf een steiger direct op je plank te gaan staan. Maar meestal moet je, zoals in deze uitleg, vanaf je knieën nog opstaan. Mij helpt het heel erg om te doen alsof het de downward dog yoga houding is: eerst al het gewicht op je armen, en pas als je benen stabiel staan je armen loslaten (mét je peddel tussen je handen).

Troubleshooting

Goed, je staat op je plank! Good job. Nu nog goed vooruit komen 😉 Hier een aantal dingen dat vaak voor frustratie zorgt, en wat je eraan kan doen.

1. Ik voel mijn voeten niet meer

Herkenbaar probleempje als je lang op je plank staat, en zeker op een met een diep reliëf in het deck. Door de groeven wordt de bloedtoevoer in je voeten wat afgekneld. Schoentjes kunnen al helpen. Die zijn op sommige plekken sowieso geen overbodige luxe, want ik heb mijn voeten vorige week weer eens lekker open gehaald aan de grote stenen die in veel Nederlands natuurwater liggen. En vergeet als je in de stad gaat SUPpen niet al die roestige fietswrakken en God weet wat er nog meer in dat water ligt…

Wat ook goed kan helpen is wisselen tussen de bal van je voet en je hiel, qua zwaartepunt. Je kunt ook je tenen even optillen, ze als het ware ‘strekken’. Dit zal in het begin wel eng voelen omdat het je wat wiebeliger maakt, maar oefening baart kunst!

2. Ik denk dat ik rechtdoor ga, maar niet dus

Als je net begint heb je de neiging om drie dingen qua peddelen niet helemaal goed te doen. Je zet je peddel heel ver van je plank in het water, je houdt ‘m meestal niet recht op het water, en beweegt ‘m ook niet in een rechte lijn. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je niet vooruit gaat, maar naar links of rechts. Hieronder een heel handige uitleg:

3. Ik moet mijn bovenste arm stijf houden, toch?

Sommige instructeurs zeggen dat je je bovenste arm niet moet bewegen; die houd je dan recht, en gebruikt je onderste arm om de peddel als het ware naar je toe te trekken. In de praktijk is dit echter een nogal raar idee, want als je je bovenste arm niet buigt kun je je peddel maar heel dicht bij jezelf het water in krijgen. Daardoor moet je veel vaker peddelen. Wat beter werkt is je bovenste arm buigen om de peddel zo ver mogelijk naar voren het water in te zetten. Als je ‘m in het water hebt zak je wat door je knieën, duw je met je bovenste arm de peddel weg en trek je ‘m met je onderste arm naar je toe. Het is voor mij het makkelijkst om het te visualiseren als een roeiboot; je onderste arm is als het ware de ring waarbij daar je roeispaan doorheen beweegt.

4. Ik heb no fucking clue wat ik aan moet

Ja, hier zat ik in het begin ook nogal mee te klooien. Nu is het makkelijk; een bikini 😉 En als je niet wil verbranden een surf shirt (ook wel rash guard of lycra), die hebben vaak een stof van SPF 50 waardoor je je niet in hoeft te smeren en toch tegen de zon beschermd bent. Als je in wat kouder weer gaat SUPpen raad ik je af om in een volledig wetsuit te gaan, want serieus: je zweet je kapot. Anders dan namelijk met windsurfen, kiten of golfsurfen, lig je als het goed is niet de hele tijd in het water. Mijn beste combi is nu voor kouder weer een legging van neopreen met een gewoon, maar wel sneldrogend shirtje.

Je kan trouwens je hardloop of fitness kleding ook heel goed gebruiken voor het SUPpen, zeker in zoet water (zout water kan de kleuren verpesten). Tegenwoordig verkopen veel surfmerken zogenaamde “surf leggings”, maar ik zie weinig verschil tussen die en alle hardloopleggings die al in mijn kast liggen.

Go go go!

Ok, nu je dit gelezen hebt verwacht ik dat je linea recta naar de dichtstbijzijnde verhuur spot fietst/rent/zwemt – of dat gaat doen op je eerstvolgende vrije dag 😉 Want SUPpen is echt heel erg leuk, en vergeleken met andere board sporten helemaal niet moeilijk om onder de knie te krijgen. Je stad vanaf het water bekijken geeft echt een heerlijk gevoel, en je krijgt tegelijkertijd ook nog eens een full-body workout. Én pakt een kleurtje. Wat wil je nog meer?

———
Squad Out.

PS: Als je écht de smaak te pakken hebt, drie dagen geleden plaatsten de Nederlandse top vrouwen van het SUPpen een oproep. Of er niet wat meer Nederlandse vrouwen competitie willen SUPpen, want anders is het maar steeds hetzelfde groepje. Dus waar wacht je op?