Lieve Lornah Kiplagat,

Toen ik in 2012 trainde voor mijn halve marathon was jij één van de Nederlandse toppers tegen wie ik op keek. Samen met Sylvia en Hilda Kibet domineerde je het deelnemersveld. Je hebt deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2004, 2008 en 2012. Je won 2006-2008 drie keer achter elkaar de wereldkampioenschappen Road Running. Op de marathon heb je een fantastisch (en mooi symmetrisch) record van 2:22:22, met gouden medailles in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Je bent wereldrecordhouder voor de 5KM en 10EM. Kortom, een ontzagwekkend CV voor een professioneel hardloper.

lornah sports kiplagat

Zoals zoveel Nederlandse atletiektalenten ben je niet in Nederland geboren. In 1999 verhuisde je vanuit Kenia naar Nederland, en vanaf 2003 mocht je uitkomen in een oranje tenue. In je thuisland heb je inmiddels een trainingscentrum opgezet speciaal voor vrouwelijke atleten:

Women have no place to train in a normal way, where they do not have to deal with jobs at home. Because I see in most families the ladies they have to take care of the things in the house and the men they can do whatever they want. Women don’t have a lot of choices. The only thing they do is wake up, take care of the cooking, take care of the children. They run the whole family. And if they are at home training, it’s not possible because there are demands. [They] need a place where they can be away from home and can concentrate only on running (bron)

Volgens mij heb je een flinke dosis sociaal bewustzijn, om je na je carrière zo in te zetten voor de volgende generatie atletes. Naast alles wat je al doet lanceerde je niet lang geleden ook je eigen lijn met sportkleding, Lornah Sports. Je vertelde bij de lancering dat de meeste hardloopkleding functioneel is, maar niet creatief. Jouw lijn zou allebei deze aspecten omvatten; het zou om “the spirit of Africa” gaan. Op je site staat:

Wearing Lornah is feeling the spirit of Africa. On your skin, in your soul, in your life. Lornah offers unique feminine African designs, fine fabrics and an exceptionally elegant fit.

Maar lieve Lornah, één ding snap ik dan totaal niet. Je bent een trotse, hardwerkende vrouw die duidelijk geen afscheid genomen heeft van haar Keniaanse roots. En dus zelfs een “Afrikaanse” sportkleding lijn gecreëerd heeft. Waarom heb je er dan voor gekozen om je sportlijn de Nederlandse markt op te slingeren met onderstaande promotiefoto? Ook als ik je site open is het eerste wat ik zie blank, blank, blank.

Je zou alleen al beter moeten weten dan je lijn te promoten als “écht Afrikaans”, want hebben alle landen in het gigantische continent één spirit? Waarom niet gewoon Kenia, waar overduidelijk de nadruk op ligt? En waarom moet je de shoot dan weer voor een stereotype lemen hutje doen? Om nog maar niet te spreken van de andere campagnefoto’s, waarbij deze dame gezellig met jou langs een leeuw rent. Such Africa! Much nature! En waarom moet het enige model op de foto met je “African” kleding aan dan weer een blank, blond model zijn? Bijna jammer dat je er niet nog een zielige baby met een vlieg op haar gezicht bij gezet hebt, dan was het plaatje wat veel mensen in het Westen van landen als Kenia hebben al helemaal compleet.

Het is zo’n gemiste kans om te laten zien dat jij de ondernemende, succesvolle Keniaanse vrouw bent met deze lijn. Dat er zoveel andere, niet-blanke/blonde ondernemende, succesvolle (sport)vrouwen zijn voor wie jouw kleding óók bedoeld is. Dat je een prachtig en state of the art trainingscentrum hebt, en dus niet traint op de savanne of tussen lemen hutjes.

Want wat verkoop je hier nou precies mee? De droom van een Nederlandse hardloopster om zich iets meer “Afrikaans” te voelen, whatever that may be? Om, door deze kleren te dragen, meer “ethnic” of dichter bij de natuur te zijn? Dat wat diversiteit qua modellen een bredere markt zou kunnen aanspreken, dat snap ik wel – ook dat je daarom vanaf het begin al samenwerkt met deze dame. Maar waarom ben je zelf niet het gezicht van de lijn die naar jou vernoemd is? Gelukkig sta je zelf ook nog op wat foto’s.

Over je nieuwe collectie staat op je site: “The designs of the Mara collection are directly inspired by the unique traditions of the Masai, a largely nomadic tribe in eastern Africa. Their authentic way of life, in full harmony with nature and filled with symbolism, echoes in the patterns as well as in the colours. The Masai wear many necklaces and other types of jewelry, beautifully crafted with small beads that have a meaning to the Masai.” Maar… hoe moeilijk is het dan om een Masai vrouw op de foto te zetten?

Lornah, je bent zo’n stoere en inspirerende vrouw – en het zou zo mooi zijn als de promotiefoto’s van je lijn dát benadrukken. Want wat je nu hebt gedaan snap ik niet. Ik zou op zoek gaan naar een ander PR bureau; het Tough Squad team denkt graag mee over je volgende campagne.

Liefs,

Anneloes

———
Squad Out.

PS: Ik begrijp dat het blanke model op de foto’s Zuid-Afrikaans is (en ja, ik weet dat er ook in Afrikaanse landen blanke mensen wonen). Toch maakt dat voor mij verder geen verschil voor het beeld dat je met deze campagne neerzet. Niet iedereen doet achtergrond onderzoek naar de afkomst of woonplaats van het model om context te verschaffen, en het is voor mij vooral de combinatie van alles; de copy, het beeld, de omgeving die neergezet wordt in de foto’s.