READING

Basketbal en life skills in Rio // One Win Leads t...

Basketbal en life skills in Rio // One Win Leads to Another

Op vrijdagen lichten we op Tough Squad een inspirerende (sport)vrouw uit. Vandaag is dit via een fotoserie over een groep basketballende meisjes in Rio de Janeiro. Zij kunnen dit doen binnen het project One Win Leads to Another, uitgevoerd door UN Women en het Internationale Olympisch Comité, in samenwerking met Women Win, Bola Pra Frente, Instituto Agenda en het Nationale Olympisch Comité van Brazilië.

Elke dag komen in de Olympische Vila Mangueira 30 meisjes na school samen – een van de 22 plekken in het noorden van Rio waar je vrij gebruik kan maken van gemeentelijke sportfaciliteiten – om samen te basketballen.

photo_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_6064_1_960x640

Ze zijn allemaal tussen de 10 en de 14 en komen uit verschillende wijken, scholen en van verschillende achtergronden. Door samen te spelen hebben ze een band opgebouwd als teamgenoten en vrienden.

photo-03_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_6282_1_960x640

Onder leiding van coach Ellen Rosa bouwen de meisjes hun conditie op, leren ze de basics, tactieken en technieken van basketbal, en bereiden ze zich voor op competitie. Ze werken hard aan het verbeteren van hun skills en blinken uit op het veld.

photo-04_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_6732_1_960x640

Voor veel van de meisjes biedt sport een gezonde uitlaatklep voor de fysieke, emotionele, mentale en sociale veranderingen waar ze doorheen gaan. Met het verkleinen van vrijheid en kansen verliezen meisjes in de puberteit twee keer zoveel zelfvertrouwen als jongens.

photo-05_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_6889_1_960x640

Sport helpt ze om zelfverzekerd te worden over hun kracht en vaardigheden, waardoor ze ook beter in staat zijn andere uitdagingen aan te gaan. Door sport te combineren met een veilige omgeving en de kans om life skills te leren, worden meisjes krachtiger en onafhankelijker.

photo-06_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_6822_1_960x640

Die combinatie is ook precies het idee achter het This is the premise of ‘One Win Leads to Another’ programma.

photo-07_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_7844_1_960Wide

Het team neemt elke woensdag een uur de tijd om “life skills” te oefenen. In een veilige, comfortabele en leuke omgeving komen ze samen met psychologe Sara Santos, één van de 50 facilitators van het programma.

photo-08_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_7696_1_960x640

Tijdens dat uur leren meisjes om zich beter te uiten, gender-ongelijkheid te bespreken en om zich te ontwikkelen als leiders. Ook leren ze hun eigen lichaam beter begrijpen, krijgen ze informatie over seksuele en reproductieve gezondheid, en leren ze over manieren om geweld te voorkomen en wat ze moeten doen in onveilige situaties.

photo-09_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_7771_1_960x640

Gedurende de sessies bespreken de meisjes ideeën en meningen in een kringgesprek, en delen ze persoonlijke verhalen. Sara legt uit dat één van haar doelen is om hun idee van het concept ‘winnen’ te verbreden: “Ik wil dat ze begrijpen dat een winnaar zijn niet alleen draait om het winnen van een wedstrijd, maar ook om het breder inzetten van de kracht die sport ze geeft in hun leven.”

photo-10_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_7793_1_960x640

De veilige omgeving biedt ook de ruimte om een conflict tussen teamleden op te lossen. “Twee meisjes stopten met elkaar te praten en wilden niet eens de bal overspelen tijdens de training. Het team was gebroken”, herinnert Sara zich. Tijdens een sessie over goede communicatie en conflictresolutie spraken de teamleden over de situatie. “De twee meisjes kozen ervoor om hun verschillen opzij te zetten, omdat het team en de sport belangrijker waren dan hun meningsverschil.”

photo-11_Brazil_Sport_BasketballPhotoEssay_July2016_IMG_5972_960Wide

Coach Ellen Rosa is trots op de meisjes en blij om te zien dat hun vriendschap steeds sterker wordt. “Ze vertrouwen elkaar meer dan ooit en dat verbetert hun prestatie tijdens wedstrijden. Sinds het programma is begonnen komen we steeds dichter tot elkaar. De meisjes voelen zich meer op hun gemak om naar mij toe te komen als ze advies nodig hebben over persoonlijke dingen, en ik heb geleerd hoe ik met hen over deze zaken kan praten.”

———
Squad Out.
peace

Fotorechten: UN Women/Gustavo Stephan


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INSTAGRAM
KNOW US BETTER