Niet lang geleden postten we een Training Tuesday post over beginnen met fietsen, zoals we ook stukken over beginnen met hardlopen of SUPpen geschreven hebben. Op zich niets bijzonders. Maar één ding viel ons op bij het bekijken van de site statistieken. Want wat blijkt: die post over beginnen met fietsen werd vooral gevonden door één bijzondere zoekopdracht. (Waar we stiekem ook wel een beetje om moesten lachen…)

De vraag waarmee jij namelijk misschien wel op Tough Squad terecht gekomen bent luidt zo:

Helpt fietsen met een dik maandverband tegen zadelpijn?

Maandverband

We moeten eerlijk zeggen dat we het nooit geprobeerd hebben. Desondanks kunnen we wel antwoord geven op je vraag. Dat antwoord is namelijk nee. Nee, nee, nee. Fietsen met een maandverband helpt niet tegen zadelpijn. Het verschil tussen maandverband en het schuim wat in een fietsbroekje zit is namelijk gigantisch. Maandverband is gemaakt om vloeistof (a.k.a. bloed) te absorberen, en is daardoor van poreus materiaal. Als je gaat zweten met maandverband in wordt dat juist na een tijdje alleen maar een vieze broeierige boel. Denk: veel te hete zomerdag.

Fietsbroek

Een fietsbroek daarentegen is gevoerd met een zeem, die juist vooral bedoeld is om veerkrachtig te zijn en je niet zweterig te laten voelen. De zeem in een fietsbroek was vroeger van echt zeemleer, maar wordt inmiddels vooral gemaakt van ademende synthetische materialen, aangevuld met een schokdempende laag van bijvoorbeeld gel. Hoewel de vorm van een zeem misschien doet denken aan een gigantisch dik maandverband, is de werking door de materialen echt totaal anders.

Als je dus last hebt van zadelpijn, is een dik maandverband geen oplossing voor je. Wat wel kan helpen is een andere fietsbroek (of er in de eerste plaats een aanschaffen, als je die nog niet hebt), of een ander zadel. Zeker vrouwen hebben vaak bredere zadels nodig dan de standaard afmetingen, omdat anders je zitbotjes naast het zadel zitten in plaats van erop. En als je gewicht niet op je zitbotjes leunt maar op je vulva word je daar zéker niet blij van… Als je zeker wil zijn dat je geen vervelende schurende plekjes krijgt kan je je fietsbroek ook het beste zonder ondergoed dragen (en, obviously, na elke keer dragen wel meteen wassen).

———
Squad Out.