Ik kom deze ~*inspirerende*~ quote overal tegen:

I’m the girl who listens to gangsta rap on the way to the farmers market after bikram yoga

En ik word er -zo- agressief van, elke keer als ik ‘m zie. Mocht dit bij jou niet direct dezelfde reactie oproepen, laat me je dan uitleggen waar die intense ergernis vandaan komt.

Laten we voorop stellen dat echt niemand, op wellicht wat echte African American gangsters na, of de echte old-school rappers, zich nog een ‘gangsta’ noemt. Laat staan blanke meisjes uit Nederland. En al helemáál niet met die spelling. Nee, het is echt niet hip en urban. Het is vooral borderline racist.

Want dit is precies zo’n plaatje dat alleen maar gedeeld wordt door blanke ‘fitgirls’. Als je op Instagram zoekt vind je standaard allerlei white girls met lekker nonchalant blond of gehiglight bruin haar met in hun handen een smoothie/springtouw/bos boerenkool. Voor extra bonuspunten zie je nog een beetje van hun wasbordje-in-wording op de foto, of een opgerold yogamatje. Trots verkondigen ze dat ze, ondanks dat ze zulke gezonde nette dames zijn, heus nog wel iets subversiefs doen: luisteren naar “gangsta rap”. Het zijn dezelfde meisjes die on fleek gebruiken.

https://www.instagram.com/p/997IdhkIjD/

Het enige wat echt spreekt uit deze quote is dat rap wordt gezien als iets wat inherent niet samengaat met yoga of met de farmers market. Als iets grofs, ongezonds, misschien wel engs. Want als naar rap luisteren niet bijzonder spannend zou zijn, zou deze quote ook niet passen in het rijtje van ironische teksten die je op je trui wil hebben.

Wat dat vervolgens impliceert is dat rap iets is waar je naar luistert als je je even lekker af wil zetten tegen ‘de rest’. En als iets wat niet hoort bij fit zijn, of gezond eten. En we gaan er ten slotte even lekker aan voorbij dat er een gigantische groep mensen bestaat die zowel met sport als met hiphop bezig is.

Deze quote dames: gebruik ‘m niet. Doe het gewoon niet. Sowieso rapporteer ik elk plaatje dat ik hiermee zie op instagram als inappropriate content: ik raad je aan hetzelfde te doen.

———
Squad Out.
peace