Lena Dunham (de bedenker/actrice van HBO serie Girls en volgens Tough Squad zeker een powerlady) kondigde deze week aan dat ze vanwege de ziekte endometriose de promotie van het nieuwe seizoen van haar serie niet zelf zal bijwonen.

Ik had nog nooit gehoord van Endometriose, en misschien velen van jullie met mij.

Zo kwam ik er na wat google-werk achter dat Whoopi Goldberg, Padma Lakshmi (van de Amerikaanse Top Chef), fitwoman Jillian Michaels, Susan Sarandon, icoon Marilyn Monroe en ook Hillary Clinton deze ziekte delen. Dit was voor mij allemaal nieuw. En iets dat wat mij betreft wel wat meer aandacht kan gebruiken.

Dan vragen jullie je natuurlijk af, wat is endometriose?

Wat is Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Het baarmoederslijm nestelt zich op andere organen en op het buikvlies. Dit zorgt voor klachten. Als de endometriose gaat kleven aan de darmen kunnen er bijvoorbeeld darmproblemen en pijn bij de ontlasting ontstaan, en wanneer endometriose de eierstokken aantast kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

1 op de 8

1 op de 8 vrouwen heeft deze ziekte in Nederland. Eén op de acht! Hoe kan het dat ik als jonge vrouw hier geen idee van had?!

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van de ziekte. De meest bekende theorie is dat er tijdens de menstruatie bloed via de eileiders terugloopt in de buikholte (ook wel de theorie van retrograde menstruatie). In dit bloed zitten afgestoten endometriumcellen. Deze celletjes dwarrelen neer onderin het kleine bekken. De meeste cellen zijn dood en worden opgeruimd, maar levende cellen kunnen zich hechten aan het buikvlies  of aan het oppervlak van organen zoals baarmoeder, eierstokken, eileiders, blaas, urineleiders, sigmoïd (deel van de dikke darm), endeldarm en blinde darm. Als baarmoederslijmvliescellen zich buiten de baarmoeder hebben genesteld spreekt men van endometriose. De plekjes met endometriumcellen worden endometriosehaarden genoemd. De meeste vrouwen menstrueren regelmatig retrograad, maar slechts een deel van hen krijgt de ziekte endometriose.

Vaak hangen de klachten die vrouwen ervaren samen met de ernst van de endometriose. Naast pijn kan dus ook onvruchtbaarheid een gevolg van de ziekte zijn – dit hoeft trouwens niet bij elke vrouw met endometriose het geval te zijn.

Zelftest

Misschien denk je nu: “Oh shit, wat als ik dit heb?!” Als je last hebt van menstruatieklachten die voor jouw ervaring niet normaal lijken, dan kun je deze zelftest doen. Uiteindelijk is het natuurlijk het beste om even naar je huisarts of gynaecoloog te stappen – wij zij immers geen dokters (en het internet is dat zeker niet!).

Voor meer informatie over Endometriose kun je ook hier terecht.

Whatever you do, take care of you!

We willen je niet bang maken met dit artikel (een bijna onvermijdelijke side effect van op het internet over ziektes schrijven), maar wel dat endometriose wat bespreekbaarder wordt. Het is jammer dat de medische wereld overheerst wordt door mannen, zowel qua onderzoekers als qua proefpersonen, en dit soort aandoeningen dus vaak eerst een aantal keer verkeerd gediagnostiseerd worden voordat je duidelijkheid hebt. Mocht je dus iets vermoeden: neem het zeker voor het onzekere, laat je onderzoeken, don’t take no for an answer en take care of you.

———
Squad Out.
peace

PS: Lees ook even dit.