Elke vrijdag brengt Tough Squad je een flinke portie inspiratie in de vorm van een kickass (sport)vrouw. Vandaag Oumaima Erhali (17), surfer in Marokko.

oumaima erhali

Oumaima leeft voor het surfen: elk vrij moment is ze op het water te vinden. De korte documentaire Making Waves and Breaking Stereotypes schetst een beeld van haar passie, maar ook de uitdagingen die ze tegenkomt als het gaat om het combineren van surfen en het belijden van de Islam. Iets wat volgens Oumaima overigens prima samengaat: “Surfing is like going for a therapy. I learned by myself. After being married, a woman can’t show her body. Islam isn’t like that. Being a Muslim comes from the heart.”

Haar oudere broer was een kustwacht en begenadigd surfer – helaas is hij niet al te lang geleden overleden. Op zijn surfplank pakte Oumaima haar eerste golven. Binnen haar gezin is het geaccepteerd dat Oumaima de stereotype mannelijke hobby heeft overgenomen.

Making waves and breaking stereotypes

Making Waves and Breaking Stereotypes geeft een klein inkijkje in de veranderende Marrokkaanse maatschappij, als het om vrouwen en hun rol daarin gaat. Oumaima’s zus Zineb is de eerste vrouwelijke kustwacht in het land. Hoewel hun vader weemoedig terug lijkt te denken aan een tijd waarin vrouwen zich anders gedroegen, steunt hij zijn dochters in wat ze doen.

———
Squad Out.
peace