Hoi, ik ben Jahmilla en tijdens het hardlopen hoor ik stemmetjes. Zelfs als ik mijn oordopjes in heb en muziek aan het luisteren ben hoor ik ze. Nee, ik heb het niet over schizofrenie. En ook niet over vervelende mannen die me naroepen op straat.

Je begrijpt natuurlijk wel dat ik niet echt stemmetjes hoor? Haha. Ik hoor vooral constant mijn eigen stem in mijn hoofd. Van die negatieve zinnetjes die me juist tegenhouden om door te gaan.

“JEETJE DIT IS ZWAAR”
“IK KAN NIET MEER”
“IK KRIJG GEEN ADEM”
“IEDEREEN KIJKT NAAR ME”
“WAAROM DOE IK DIT EIGENLIJK

Ik zou zo nog een hele lijst kunnen opnoemen, jij kent er vast ook wel een paar. En eigenlijk snap ik niet zo goed waarom dit door mijn hoofd spookt.

Diep van binnen weet ik namelijk wel dat ik het zeker kan, en vind ik het lichamelijk helemaal niet écht zo zwaar.

Mijn tip&trucjes

Wat mij nou altijd helpt als ik zo negatief denk is juist het tegenovergestelde inbeelden. Dus als ik een keer denk van ‘jeetje wat is dit zwaar’, dan beeld ik me in dat ik juist nog veel verder door moet. Bijvoorbeeld als ik nog de laatste 200 meter moet: dan beeld ik mezelf in dat ik nog 500 meter moet. Dan lijkt het alsof ik eerder klaar ben!

“Ik kan niet meer.” Dat kan natuurlijk ook echt een teken zijn dat je even moet lopen of rustiger aan moet doen. Forceer jezelf niet tot je echt niet meer kan. Dat werkt uiteindelijk alleen maar averechts.
Weet je stiekem wel dat je nog even door kan? Zeg dat dan tegen jezelf! “IK KAN DIT” Geef jezelf een boost! Ik schreeuw tijdens het rennen ook wel eens heel hard WHOOO, maar dat is voor de badasses onder ons 😉

IMG_4515

Soms vind ik het moeilijk om mijn eigen adem onder controle te krijgen. En denk dan dat ik gewoon niet ben gemaakt om te sporten. Dit is onzin en dat weet ik ook heel goed. Maar op het moment dat je buiten adem bent vergeet je dat soms even…
Ademhalingsoefeningen doen helpt mij tijdens het lopen heel goed. Dus als dat stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik niet gemaakt ben om te lopen – dan ga ik even goed op mijn adem letten en helpen de oefeningen mij daar heel goed bij. In een toekomstige post meer over goede ademhalingsoefeningen trouwens!

Hardlopen is leuk

Na het hardlopen beloon ik mezelf altijd met iets lekkers. Dit kan al heel simpel zijn met een kopje thee, bakje griekse yoghurt of een rijstwafel met pindakaas en banaan (hier mag je me ook voor wakker maken). Dat houd ik dan altijd in gedachte als ik mezelf tijdens het rennen afvraag waarom ik dit in godsnaam doe. Ook denk ik aan wat voor een badass gevoel ik krijg als ik weer thuis ben.

il_570xN.807065315_t7fw

Maar let op: houd het vooral leuk voor jezelf. Mat jezelf niet helemaal af om daarna met tegenzin weer te beginnen. Het is belangrijk om je doelen te halen, maar het is óók heel belangrijk om je goed te voelen tijdens het sporten.

Mijn stemmetjes kan ik meestal wel onder controle krijgen met deze trucjes. Hoe doe jij dat als je stemmetjes hoort tijdens het hardlopen?

———
Squad Out.
peace