Vanacht was het dan zover, de 88ste uitreking van de Oscars. Natuurlijk was er al heel wat ophef rondom deze uitreiking in de media. Er werd volop getwitterd, met name rond de hashtag #OscarsSoWhite. Niet één zwart persoon was genomineerd voor een van deze gouden beeldjes. Voor het tweede jaar op rij. Schandalig en heel verdorven.

oscarssowhite chris rock oscars 2016

It does matter if you’re black or white

De diversiteit in Hollywood is een groot probleem. Iets wat echt moet veranderen. Er waren dan ook een paar celebrities die de Oscars dit jaar boycotten (of dat een effectieve actie geweest is is trouwens nog maar de vraag, maar goed).

Waar ik me dan persoonlijk aan erger is hoe de Nederlandse media dit oppikt. Er kwam een stroom aan artikelen als “Is het echt zo wit?”, ofwel “Het valt heus wel mee”. Met statistieken en cijfers over de afgelopen jaren werd aangetoond dat we ons maar niet zo aan moesten stellen. Walgelijk.

Chris rock als Oscars host

Gelukkig liet host Chris Rock (a.k.a. zwarte gastheer op wit feestje) bijna geen moment onbenut om de kwestie #OscarsSoWhite (soms best confronterend!) aan de kaak te stellen. Check hier hoe hij de Oscars opende:

https://youtu.be/GBadiCVY-tk

En hier de hilarische sketch die hij maakte over de genomineerde films – hoe moeilijk is het voor zwarte acteurs om kans te maken op een (hoofd)rol in een grote film? Of hoe zouden deze films eruit zien met zwarte acteurs erin?

———
Squad Out.

peace