Mijn haar hield mij vaak tegen om te gaan sporten. Hoe idioot ik me wel niet voelde als ik om die reden niet ging hardlopen of niet naar de sportschool wou. Want “what about my hair”? Als je eenmaal begint met zweten duurt het niet lang meer of de krullen zijn zo terug in je net gestijlde haar. Vandaag dus tips over sporten met black hair.

Haarverhaal

Ik heb zelf een hele lange tijd een weave (extensions) gehad omdat ik me met stijl haar meer mezelf voel. Ik denk dat dit te maken heeft met de kleine ik, die op de basisschool alleen meisjes om zich heen had met blond, stijl haar. Zelfs mijn idolen J.LO en Britney Spears hadden stijl haar. Dus toen ik 11 was en voor het eerst zelf mocht beslissen wat ik met mijn toen nog mooie bos krullen wou doen was de beslissing snel gemaakt. Relaxen die handel!

Relaxen is het chemisch behandelen van krullend/kroes haar om het stijl te maken

#Grootstefoutever. Dus nu op 26-jarige leeftijd heb ik de beslissing genomen om all natural te gaan. Nu heb ik een goede vriend, Aldo the hair guru (check z’n Instagram), die educator is op de black hair academy en mij tips heeft gegeven wat te doen met je haar tijdens en na het sporten.

Weave/extensions of stijl haar

Met een weave of stijl haar kun je je haar in 1 of 2 vlechten doen tegen de wrijving, als je bijvoorbeeld op de grond ligt tijdens je buikspieroefeningen of yoga. Ook is het slim om je edges te beschermen met een brede haarband. Dan kan je ook makkelijk een knotje maken. En zijn alle haren uit je gezicht.

Was het haar niet met shampoo als je vaak sport, maar spoel het uit met water en föhn het daarna droog. Om de dag zou je het ook kunnen wassen met alleen conditioner. Dit maakt het haar ook schoon maar maakt je hoofdhuid niet droog.

Hevig gezweet? Gebruik dan een spray zoals een haarparfum (parfum zonder alcohol), droogshampoo, of maak een spray van water met muntolie om het frisser te laten ruiken.

Young woman doing tummy crunches --- Image by © Patrik Giardino/Corbis

Krullen

Als je krullen lang genoeg zijn kan je het natuurlijk in een knotje doen, twist maken of een staart. Wat je nu overal weer ziet zijn de cornrows. Of zoals de wereld nu helemaal hyped the fuck up is door de ‘boxerbraids’ van de Kardashians zusters. Ook wel bekend als kwikwibah en gini. De Kardashians hebben deze stijl die iedereen nu draagt niet bedacht. Amandla Stern (Rue uit de film The Hunger Games) en ik delen dezelfde mening hierover:

Met krullen kan je het beste na het sporten je haar co-wassen (je haar wassen met conditioner), dus geen shampoo! Want daar drogen je krullen van uit en zo was je je eigen olie uit je haar. Heb je toevallig geen tijd om je haar te spoelen of te co-wassen? Dan kan je een spray maken met water, honing en muntolie om je krullen te beschermen en te verfrissen.

sporten met black hair

Kroes

Smeer je haar vooraf in met wat munt of eucalyptus olie om zure geurtjes te voorkomen. Je kan je haar in wat leuke updo’s doen zoals één met een donut (niet de eetbare donut helaas) of met wat speldjes en haarklemmetjes. Zorg dat je je punten extra aandacht geeft door ze goed in te smeren met een haarboter of amandelolie.

Stel, je komt thuis na het hardlopen en je haar ruikt toch niet zo fris? Spoel je haar dan, co-wash het en gebruik een deep conditioner. Doe dit om de 2 weken, anders gewoon uitspoelen met water. Ook voor kroeshaar kan je een spray maken met water en muntolie.

Masker na het sporten

Heb je lekker de tijd na het sporten om je haar te verwennen? Hier een heerlijk masker voor elk haartype!

  • 250ml amandelmelk
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kamille-olie
  • 2 theelepels zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie

Mix dit allemaal door elkaar en breng het aan op vochtig haar. Als je een badmuts of plastic kap hebt zet deze daarna dan op. Heb je dat niet? Dan kan je huishoudfolie om je haar heen wikkelen. Spoel je haar na 30 minuten uit met lauw water in verband met de eidooier die in het masker zit! Anders heb je straks srambled eggs op je hoofd. Als je het masker helemaal hebt uitgespoeld kun je je haar drogen, fohnen, en op je eigen manier in model brengen.

sporten met black hair

Most important

Kijk, ik geef je natuurlijk tips mee, maar de grootste tip die ik je kan geven is: gewoon sporten! Laat je niet tegenhouden door je haar, ook al ben je net naar de kapper gegaan en zit het super fierce.

“Choose health before hair”

Wat houdt jou wel eens tegen om te gaan hardlopen?

———
Squad Out.

peace