Ok, hoe vaak hoor je deze ‘bemoedigende’ uitspraken als het gaat om druk zijn?

“Being busy is not an excuse.”

“Als je druk bent, is dat nooit een reden om niet te gaan sporten.”

“Van de 24 uur per dag kan je heus wel 30 minuten vrijmaken om een rondje te gaan rennen; je hoeft er niet eens voor naar de sportschool.”

Vorige week kwam ik op Instagram weer eens zo’n post tegen. Zo’n ‘Het kan me niet schelen hoeveel je moet doen, als je niet ook nog tijd kan maken voor sporten ben je een grote failure‘-post. En ik ga je vertellen waarom ik het daar niet mee eens ben.

Ik was de afgelopen anderhalve maand weer eens ouderwets echt druk. Ik ben op 1 februari met een nieuwe baan in een andere stad begonnen, ben op 5 februari met Jahmilla Tough Squad begonnen, en ondertussen ging ik op 4 maart mijn hele hebben en houwen (samen met vriend en kat) verhuizen naar een nieuw huis. Alledrie dingen waar toch nét even wat meer bij komt kijken dan waarmee je jezelf in eerste instantie gerustgesteld hebt. Zo was mijn nieuwe werk toch net wat verder reizen dan gedacht. Ging de dag van de verhuizing een deur niet meer dicht, terwijl het sneeuwde. Werkte de elektra niet goed. Onderschat je toch wel hoeveel tijd er gaat zitten in het ontwerpen, bijhouden en sturen van een website. Oh ja, en toen moest ik dus eigenlijk ook nog trainen voor de Zandvoort Circuit Run die we aanstaande zondag met Odlo rennen.

anneloes tough squad druk zijn

Hoogspanning

Zoals ik eerder al eens schreef ben ik in 2014 overspannen geraakt en heb ik toen na burn-out verschijnselen mijn baan opgezegd. Dat is één van de redenen dat ik sindsdien, en na wat uren bij een psycholoog, goed in de gaten probeer te houden of ik wel echt genoeg rust neem. Want ik heb er nogal een handje van om lekker niet naar mijn lichaam te luisteren en stoïcijns mijn to-do lijstje af te werken. Neem afgelopen zondag: zaterdag was onze house-warming, Jahmilla was blijven slapen. Zondagochtend haal ik het in mijn hoofd om samen nog ‘even’ naar de IKEA te gaan voor de laatste slaapkamerspullen. Ja, nee, om vier uur zouden we echt lui op de bank liggen. Uiterlijk. Uiteindelijk werd het 8 uur, nadat ik eerst nog even met een elektrische schroevendraaier mijn duim in geschoten was. Toch niet zo goed rustig aan gedaan…

De afgelopen weken voelde ik me ‘s avonds weer een beetje een uitgeknepen vaatdoek. Dat je, ondanks dat je 26 bent, dus om half 11 op de bank in slaap valt terwijl je Droomhuis in de Zon kijkt. Een teken voor mij dat ik het dus toch niet echt rustig aan deed. Ik, voor mijzelf, ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om naast al deze drukte niet ook nog mezelf te verplichten om minimaal drie keer per week te gaan trainen. Dat was op dit moment gewoon even niet het belangrijkste.

anneloes tough squad druk zijn

Permanente drukte

De enige situatie waarin ik de quotes bovenaan dit stuk van toepassing vind, is als je je in een langdurige periode van permanente drukte hebt gekregen. Dat je dus écht oprecht het idee hebt dat je, naast je werk en sociale verplichtingen, nooit tijd voor jezelf meer kan maken. De laatste tijd komt er steeds meer een dialoog op gang over dat deze mindset niet gezond is. Dat elke dag 12 uur werken niet goed voor je is. Dat volledig voorbijgaan aan je lichaam ook niet goed voor je is. En dat je zelfs weer de andere kant op door kan slaan; waarbij je controle en stress in je werkleven doorzet in hoe je met bewegen en je lichaam om gaat. Bregje Hofstede schreef hier een goed stuk over op De Correspondent, onderdeel van een langere serie over haar ervaring met een burn-out.

Als je je zo druk voelt dat je achter jezelf aanholt en geen tijd kan vinden om te ontspannen, zit er inderdaad iets goed mis. En dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je eigen prioriteiten, en moet je misschien wel actief tijd gaan inbouwen voor sport als vorm van ontspanning. Maar ga je niet schuldig voelen als je een keer een paar weken één van je hobbies of andere dingen op een laag pitje zet om plaats te maken voor andere belangrijke dingen.

Don’t tell me what to do

Want laten we wel wezen: niemand kan jou via een meme of Instagram post vertellen of je het wel of niet goed doet. Dat kan alleen jij inschatten, en (misschien) de mensen die dichtbij je staan. Take care of yourself – en dat kan ook door juist even helemaal niks te doen. Soms is de gezonde keuze namelijk om je niet full-on op sporten te richten. En dat stukje lopen naar de supermarkt of de tram is ook al even bewegen in de buitenlucht. Ik heb superveel zin in Zandvoort zondag; met de wetenschap dat ik er gewoon heen ga voor een leuke beleving. Een lekker stukje rennen. Zonder druk.

———
Squad Out.
peace