Ok, het is maandagochtend, dus je hoofd staat waarschijnlijk vooral naar de werkweek (shout out naar Jahmilla die vanochtend met haar nieuwe grown-up baan begint!). Toch hebben we een prachtfilm voor je in de aanbieding – om misschien vanavond al wel te kijken? En die film is Dope.

Welcome to Inglewood

Dope speelt zich af in Inglewood, Los Angeles en draait om het groepje middelbare scholieren Malcolm (Shameik Mooire), Jib (Tony Revolori) en Diggy (Kiersey Clemons). De gemene deler van de drie is dat ze helemaal gek zijn van jaren 80 en 90 hiphop. Allemaal zelfverklaarde geeks en een bijzonder groepje in de achterbuurten van LA, waar het op straat vooral draait om geld, drugs, en reputatie – waar zij zich op hun BMX’s banen een weg doorheen banen. Malcoms grote droom is om toegelaten te worden op Harvard. Totdat ze per ongeluk een tas met coke én een pistool in handen krijgen. Oeps.

Blackness

Nerds als het zijn weten ze zichzelf op bijzondere wijze uit deze situatie te redden. Maar eigenlijk is die hele verhaallijn niet eens wat de film zo fantastisch maakt. Het zijn de prachtige beelden, de awesome soundtrack, en de bijzondere persoonlijkheden van de drie vrienden. De coming of age ongemakkelijkheid waar de hele film mee doorspekt is. De eigenzinnigheid waarmee de drie door het leven gaan. De over the top situaties, maar tegelijkertijd toch ook de herkenbaarheid van het tiener-zijn en het opgroeien in bepaalde buurten. De viering van diversiteit en blackness.

1401x788-dope-DOPE_029_rgb

De film is ontzettend humoristisch, maar mist ook niet aan spanning en sensatie. Dope werpt een verfrissende blik op het leven in een harde wijk in Amerika, zonder te vervallen in alle stereotypen. Voor mij is dit één van de beste films die ik in tijden gezien heb! Helaas is Dope niet legaal online te vinden (van wat ik zo snel kon zien), wel op bijv. Blu-Ray/DVD 🙂 Enjoy!

———
Squad Out.
peace