Een kleine disclaimer: ik loop al weken rond met de ergernis waar deze post om draait, maar ik wist niet hoe ik deze op het digitale papier moest zetten. Eigenlijk weet ik dat nog steeds niet, om eerlijk te zijn. Maar toch moet ik het kwijt. Ik heb wel besloten om de accounts en websites waar het om gaat niet bij naam te noemen – want als er iets is wat ik haat, dan is het wel dat mean girl gedrag.

Het f-woord

Yes, ik val meteen maar binnen met the f-word. Wat feminisme voor mij betekent, buiten natuurlijk het idee dat mannen en vrouwen (en alles daartussen en omheen) gelijk zijn en gelijke kansen en rechten hebben, is dat vrouwen elkaar vrij laten om hun eigen keuzes te maken. Omdat je nooit echt weet vanuit welke kennis en ervaring een ander ergens voor kiest. Precies om die reden is het dus net zo feministisch om je benen te scheren als om ze niet te scheren, als dat jouw eigen vrije keuze is. En is het net zo feministisch om een hoofddoek te dragen als om er geen te dragen. En, want dat is waar deze post om draait, zou ik volgens die redenering me dus ook niet mogen ergeren aan hoe andere vrouwen zich online presenteren – en dan met name als het op sport en voeding aan komt. Maar daar wringt het dus bij mij.

Mijn Instagram feed

Want ik kan er niets aan doen: mijn eerste reactie bij toch wel heel veel ‘fit’ social media posts is een neiging om iemand even goed te zeggen waar het op staat. Hoezo vind je het normaal om met je 5000 volgers te delen dat een goede avondmaaltijd bestaat uit rijstwafels met pindakaas alvorens je weer naar de gym gaat ‘om te knallen’? Hoezo is een post die gaat over ‘hoe je je door een borrel met vrienden heen kunt slaan’ immens populair? Hoezo staat mijn hele Instagram feed iedere fucking ochtend vol met bakjes yoghurt? En hoezo moet een plaatje wat een ‘fit & healthy’ challenge aanprijst bestaan uit een meisje met zo’n beetje mijn figuur op links, in elkaar gezakt, en een meisje met ca. maat 36 springend op rechts? Hoezo?!

kaboompics.com_Modern creative workspace

Bitch please

Ik vind het persoonlijk dan weer moeilijk dat ik zo reageer. Want je kan denken: waar maak je je druk om. Het zijn ‘maar’ plaatjes of posts op social media. Maar ik zie dit als symbolen van een veel grotere, juist niet gezonde manier van met je lichaam en je leven omgaan. Als jij voor jezelf besluit dat je geen alcohol of gefrituurde snacks meer wil als je met vrienden afspreekt: you do you! Maar moet daar dan weer een hele gids over komen waarbij je vrienden worden afgespiegeld als duivels die je constant proberen te verleiden om de ‘slechtste keuzes’ te maken? En natuurlijk is sporten goed voor je, en als jij wil afvallen, wie ben ik om te vertellen dat dat geen goed plan is? Maar moet je dan allerlei beïnvloedbare meisjes op Instagram het idee geven dat het goed is om een diner van 200 calorieën te hebben voordat je je weer gaat afbeulen in de sportschool?

Mijn knee-jerk reaction is ie-de-re keer om een screencap te maken, er heel groot bitch please op te schrijven, en ‘m wijd te verspreiden. Doe ik niet, trouwens. Want ergens kan ik de vrouwen die dit soort dingen posten niets kwalijk nemen. We leven nou eenmaal wel in een samenleving waarin waarden als slank zijn en (naar de buitenwereld toe) ultra-gezond leven hoog gewaardeerd worden.

IMG_2942_edited

Positive vibes

Maar met Tough Squad probeer ik wel juist dit soort ideeën niet uit te dragen. Ik kan (en wil) je zeker niet vertellen wat jij in je eigen leven moet doen. We kunnen je wel aan het denken zetten – bijvoorbeeld met artikelen over zelfbeeld en omgaan met drukte. Of met een shoot van sport bh’s zonder dat daar afgetrainde wasbordjes bij komen kijken. Het is ons streven om ieder goed te laten voelen bij haar eigen keuzes. Voor mij heeft het internet veel betekend voor hoe ik mijn gedachten over mezelf en onze wereld gevormd heb, en nog steeds vorm. Ik heb altijd online plekken gehad waar ik mezelf verder kon ontdekken en ontwikkelen, in safe spaces. En die ruimte gun ik iedereen, zeker als het gaat om onderwerpen waar in de buitenwereld nogal eens vervelende reacties op komen (denk: gender, vrouwenrechten, racisme, fat & body positivity, seksualiteit).

Laten we dus eens wat oplettender zijn op onze social media: wat draag ik nou eigenlijk uit met dit bericht? Kan ik het positiever benaderen? Want ja, je kan die 40-day fit challenge ook aanprijzen met een foto van iets heel anders dan een meisje dat van een ongelukkige maat 40 naar een extatische 36 gaat. En je kan het ook hebben over naar jezelf luisteren en je grenzen leren kennen, in plaats van meteen te grijpen naar extremen als “unless you faint, puke or die, never stop”. En je hoeft als fit/healthy aficionado geen kreten te posten als “don’t be eye candy, be soul food”. Doe je mee?

 ———
Squad Out.
peace