Er loopt een fijn lijntje tussen motiveren en kwetsen als je over sporten en gezond leven praat. Zeker de quotes die op ieders insta feed en Pinterest board prijken kunnen er nogal wat van: van onschuldige “verlies je doel niet uit het oog” quotes tot “Tired of being fat & ugly? Go to the gym and just be ugly!” of “Nothing tastes as good as skinny feels”. De obsessie met ‘fit’ zijn slaat al snel door naar net zo’n ongezonde relatie met je lichaam als dat de heersende schoonheidsnorm promoot, hoe vaak je ook “Fit is the new skinny” zegt. Vandaag 7 Tips om over sporten, fitness en gezondheid te praten zonder offensive te zijn.

1. Lichaamsvorm ≠ gezondheid

Ja, er is een zekere correlatie tussen hoe je eruit ziet en of je gezond bent of niet. Als je met 1.70m 40 kilo weegt, is er een dikke kans dat je lichaam niet fysiek gezond is. Idem als je bij 1.50m 200 kilo weegt. Maar dat zijn uitschieters. Over het algemeen kan jij niet zien of iemand met maat XXL gezond is of niet – kan namelijk prima, gezond zijn met een maatje meer. Net zo goed als dat je afgetraind kan zijn met maat S, maar toch hartstikke ongezond kan zijn.

2. Gebruik mijn lichaam niet als “before” foto

Zelfs ik erger me hieraan, en ik heb om te beginnen maar maat 40/42. Verkoop je website, blog, sportschool of kookboek gewoon niet met een plaatje met een before/after van een vrouw zonder hoofd, die van maat 42 naar maat 36 is gegaan. Als jij zelf die transformatie hebt doorgemaakt en graag wil vertellen wat dat voor jou betekend heeft, is dat al een ander verhaal dan als het om een anoniem random persoon of getekend figuur gaat. Maar praat vrouwen met een prima lichaam niet aan dat zij alleen passen binnen het “before” plaatje.

large

3. Ga er niet vanuit dat je weet wat iemand kan

Ik ken een vrouw die marathons gelopen heeft, en toch nog de “Wat, ben jij een hardloper?! Dat zou je niet zeggen…” reactie krijgt omdat ze er ‘niet uit ziet als een hardloper’. Mensen die gewichtheffen zijn niet alleen maar opgepompte krachtpatsers met een minimaal vetpercentage. Mensen die hardlopen zijn niet alleen maar gebouwd als de Olympische topatleten op de marathon. Je weet op basis van iemands voorkomen niet waar diegene wel of niet toe in staat is.

4. Je kan sporten zonder te willen veranderen

Niet iedereen die sport is bezig met een grootschalig transformatieplan voor haar of zijn lichaam. Je kan ook sporten zonder dat je wil afvallen of aankomen, of je spiermassa wil vergroten, of je buikomvang wil verkleinen. Ik sport het liefst omdat ik het lekker vind om buiten te zijn, en om mijn hoofd leeg te maken. Het kan me niet zoveel schelen of ik er dan ook bij afval of niet. Als mijn bovenbenen gespierder worden omdat ik veel SUP is dat leuk (en handig, voor dat SUPpen), maar geen doel op zichzelf.

5. Wees bewust van iedereens journey

Jij kan een 5KM loop inmiddels wel een lachertje vinden, voor veel mensen is dat nog een gigantische afstand. Wees je bewust van waar jij al staat ten opzichte van een ander, en ga niet voorbij aan hoe dat voor de ander voelt. Toen ik net begon met hardlopen heb ik een paar superstomme ervaringen gehad omdat niemand rekening hield met dat ik nog niet zo snel was als de rest van de groep – was leuker geweest als ze mij op sleeptouw hadden genomen in plaats van achteraan hadden laten sukkelen. Redeneer niet alleen vanuit je eigen niveau.

mom-hollering-the-s-word-shut-up-illustration

6. Hou je opmerkingen thuis

Beetje hetzelfde kaliber als dat elke zwangere vrouw er op een gegeven moment klaar mee is dat iedereen 101 vragen, adviezen en opmerkingen voor haar heeft: je hoeft niet altijd advies te geven aan anderen. Ja, in een verder al fijn gesprek kun je eens polsen hoe iemand tegenover bijvoorbeeld haar gewicht of conditie staat. Maar – kijk ook nog even naar punt 1 en 3 – jij hoeft mensen niet te vertellen wat ze (niet) moeten eten of hoe ze moeten bewegen als je ze verder niet kent.

7. Ik ben je klant, niet je vriendin

Deze is speciaal voor verkopers in sportwinkels: let eens even op wat je wel niet allemaal tegen me zegt, man. Toen ik laatst een wetsuit wilde kopen kreeg ik meteen te horen dat ik een bepaald merk “echt niet hoef te proberen”. Een merk waar ik overigens best veel van in mijn kast heb hangen, ook al moet ik een maat groter nemen dan ik gewend ben. Je kan ook gewoon zeggen dat het kleiner valt in plaats van te doen alsof ik degene met het gigantische lichaam ben. Daarnaast: als ik zin heb om een sportsetje te kopen dat lekker aansluit (of bijvoorbeeld zo’n fantastische Stella for adidas onesie) hoef je ook geen input te geven over of je vindt dat ik het “kan hebben” of niet. Thanks.

 ———
Squad Out.
peace