Vandaag het eerste stuk van nieuwe Tough Squad blogger Laura!

 

Iedereen kent wel iemand die er één gedaan heeft (en daar vaak dan ook wekenlang over praat). Ik heb het natuurlijk over de ‘Mud Run’. Voor je lol kilometers lang ploeteren door halfzachte aarde en weiland, onderbroken door een sloot of twintig. Zelf dacht ik niet deze ooit van mijn lijstje af te kunnen strepen, maar kort geleden heb ik het dan toch Viking-status bereikt door 13 kilometer te sjokken, kruipen en klimmen op de Strong Viking Run en man… Wat is dat afzien. Daarom zou ik graag wat tips meegeven voor de lezers onder jullie die ook gek genoeg zijn een mud run te ondernemen.

1. TRAIN!

Ja, dit lijkt misschien overbodig om mee te delen, maar je gebruikt bij zo’n race meer spieren dan je denkt. Niet alleen de hardloopafstand is belangrijk om te trainen, maar zorg ook dat je geen vreemde bent rondom die enge krachttraining-apparaten in de fitness 😉

2. Gear

Denk goed na over wat je aan doet op zo’n dag. Vaak is het natuurlijk ook wel enigszins afhankelijk van het weer, maar het is zeker niet verkeerd om een aantal basics aan te schaffen zoals handschoenen voor extra grip op de obstakels, een dry-fit shirt met lange mouwen tegen de kou, natheid en schaafwonden en een degelijk paar schoenen die goed sluiten aan de bovenkant, zodat je niet elke 3 kilometer kan knikkeren met de inhoud van je schoenen.

3. Energie

Niet alleen de training, maar ook de rust is belangrijk. Belast jezelf zeker in de laatste week niet te veel en zorg dat je genoeg slaap krijgt. Ook een flink ontbijt is geen overbodige luxe, want die calorieën ben je toch zo weer kwijt. Laat me dat even herhalen: Calorieën. Kwijt. Fijn!

4. Attitude

Je kan nog zo getraind, gespierd en voorbereid zijn, maar de sfeer is minstens net zo belangrijk! Of ja, misschien even belangrijk dan. Als je met je chagrijnige harses voor de startlijn staat te mokken over de kou en dat je nog zo lekker in je bed had kunnen liggen, maak je het niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen een stuk minder leuk.

5. Squad

Deze tip versterkt eigenlijk alle bovenstaande tips in tienvoud. Als je je in een groep opgeeft voor een mud run wordt ALLES makkelijker. De obstakels zijn makkelijker, de afstanden lijken korter en alleen liedjes zingen ter afleiding is een stuk minder leuk dan met z’n allen. Dus zorg dat je je leukste, blijste, meest gemotiveerde vrienden meeneemt en dan lijkt de modder een stuk minder naar!

6. Tactiek

Zeker als je met een groep loopt, kun je dit prima van tevoren bedenken. Wie loopt er vooraan en wie helpt wie over de obstakels heen? De route wordt vaak van tevoren al bekend gemaakt dus je kunt je mentaal al flink voorbereiden (lees: ’s nachts badend in het zweet wakker worden) op waar je hulp nodig zou kunnen hebben of juist iemand anders zou kunnen helpen.

7. Niveau

In dit soort runs heb je verschillende afstanden, die vaak flink uiteen lopen. Kies een afstand waar je je zelf comfortabel bij voelt (lees: waarvan je iets minder vaak badend in het zweet wakker wordt). Zelf deed ik de 13 kilometer, maar ik kan niet met woorden omschrijven hoeveel pijn het deed om die blije 7-kilometer runners te zien finishen toen ik net over de helft was. Overschat jezelf dus niet. Maar onderschat jezelf ook niet! Who vikingrun the world?! Girls.

8. Beloning

Het is natuurlijk altijd fijn als je weet dat er iets fantastisch op je wacht aan de andere kant van zo’n race. Voor mij en mijn squad was dat een tripje naar de McDonalds. En eerlijk is eerlijk, de gedachten aan een bakje kipnuggets heeft me meer sloten door geholpen dan ik zou willen toegeven.

9. Fans

Buiten een beloning is het natuurlijk ook heel leuk als al je friends, familie en fans op je staan te wachten op het moment dat jij jezelf over die finishlijn heen sleept. Juichend ontvangen worden voelt toch net iets feestelijker. Manipuleer dus je hele sociale netwerk om te komen kijken (ik meen het als ik zeg dat het uitzicht op zo’n run niet verkeerd is;) ) en zorg voor een publiek waar Dries Roelvink jaloers op zou zijn! Dat is dus eigenlijk alles meer dan 2 personen.

10. Luister vooral naar JEZELF

Hoewel deze tips natuurlijk allemaal fenomenaal behulpzaam en goed onderbouwd zijn, is het vooral belangrijk om zelf goed te weten wat je wilt. Doe je het voor de tijd? Of voor de lol? Wil je kneiterhard gaan of is een blij huppeldrafje voor jou ook genoeg? Ken jezelf en weet wat je aankan. Als dat het geval is, is het geen kwestie van óf je finisht maar dát je finist (en hóeveel kipnuggets je daarna op kan).
Ik hoop dat dit de toekomstige modder Vikingen een beetje kan helpen. Als extra motivatie.. Hier is mijn blije bakkes 30 seconden nadat ik over de finish kwam. Veel ploeterplezier!

 

mudrun laura

 

———
Squad Out.
peace