De webserie You’re so talented volgt de dagelijkse hustle van Beatrice, mid-twintiger uit Chicago die haar leven als actrice en kunstenares nog niet helemaal op orde heeft. De struggle die ze op het gebied van werk, liefde en familie doormaakt als twintiger laat je elke aflevering weer verder kijken.

Waarom zou ik?

Hoe vernieuwend vind ik het om een keer een leuke hoofdrolspeelster te zien in een serie in wie ik me echt helemaal herken. Beatrice (Sam Bailey) is een ‘akward’ jonge black female twintiger die dezelfde ups & downs meemaakt als ik. Haar hele carrière staat op losse schroeven, de eeuwige issues met mannen (I totally feel that one) en natuurlijk de familieproblemen. In Bea’s geval is dit met haar oudere zus, maar verwissel de zus met een ander familie lid en ik denk dat we allemaal wel een vergelijkbare situatie hebben.

you're so talented

In ‘black series’ worden vrouwen vaak neergezet als ‘super sexy uitdagende wezens of het is de eeuwige ‘angry black woman’ rol. Ik hoef daar nu niet echt op in te gaan, maar wat ik juist zo cool vind aan deze serie is dat het een keer anders is. Beatrice is een ‘normaal’ meisje dat leeft in een grote stad, woont samen met haar beste vriendin, heeft geen weave in maar rockt haar eigen afro, wordt net gedumpt door haar hipster-indie vriendje die op toernee gaat met zijn band en dus geen tijd meer heeft voor hun relatie, she loves to hit the blunt, fietst door de straten van Chicago en heeft een mengelmoes aan vrienden. Zeker niet de coolste of de hipste maar dat maakt haar juist likeable en herkenbaar.

Not all black women are the same

Zelf denk ik dat er genoeg jonge vrouwen zijn die zich niet herkennen in die hollywood ‘black female’ personages die er helemaal glamorous uitzien. Hoe ik bijvoorbeeld Empire niet leuk vind, om de reden dat ik vind dat alle vrouwelijke personages in die serie zo fake zijn, zo over the top. Te glamorous, te ghetto, te urban. Veel te zogenaamd mainstream BET gehalte. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Want aan de andere kant ben ik super trots op een ‘black serie’ als Empire en voorstander van de diversiteit in Hollywood.

Maar geef mij maar liever een indie serie waarin ik een jonge vrouw van mijn leeftijd zie, iemand die wakker wordt zonder make-up of zelfs met de make-up van de avond ervoor nog op. Echte situaties meemaakt, en af en toe super akward is. Ook vind ik dat jonge vrouwen veel meer van dit soort series moeten kijken. Want het ideaalbeeld dat Hollywood schept over black females is iets wat wij onze kinderen zeker niet mee moeten gaan geven.

“Just be you, cause that is good enough”

you're so talented

De mid-twintiger crisis die Bea doormaakt deed mij heel erg denken aan de geweldige serie Girls. Ik wil het daar zeker niet mee vergelijken maar het stadse gevoel en de zoektocht naar volwassenheid die beide dames doormaken doet toch wel aan elkaar denken. Waarin Girls toch voor mij heel ‘white’ is vind ik het juist heerlijk om naar You’re so talented te kijken en een black hoofdrolspeelster te zien. Ik ben fan!

you're so talented

Gaat dat zien, gaat dat zien

Dus ben je benieuwd geworden naar deze geweldige serie? Dan heb ik goed nieuws! Seizoen 1 & 2 staan al online, en je hoeft je niet in vreemde bochten te wringen om de afleveringen te kunnen kijken. Elke aflevering duurt korter dan 10 minuten. Perfect om wat tijd mee door te komen met het vieze weer de komende dagen.

Ik kijk nu al uit naar seizoen 3.

———
Squad Out.peace