Alicia Holzken is 19 en aanstormend bokstalent. Ze focust dit jaar op het EK; ze heeft ervoor gekozen om niet aan deze Olympische Spelen deel te nemen. 2020 kan ook nog. Don’t let her height & sweet face fool you, want deze wil je niet boos maken. Vlak nadat ze afgelopen maandag goud won op de Eindhoven Box Cup in de klasse <51kg mochten wij met haar kletsen in de kleedkamer. Want wat motiveert haar? Wat betekent haar ambitie om op wereldniveau te boksen voor haar dagelijks leven? Wat is haar geheim? Oh ja, en we hebben het nog even nagevraagd: ze is familie van beroemd kickbokser Nieky Holzken, maar wel heel verre – Alicia’s overgrootopa was de neef van die van Nicky.

alicia holzken eindhoven box cup
Alicia maakt zich klaar voor de finale van de Eindhoven Box Cup 2016

Hoe vond je de finale net gaan?!
“Ik zat echt vast, weet je wel. Voor je eigen publiek wil je echt niet verliezen. Normaal ben ik veel in het buitenland aan het boksen, nu zaten opeens mijn moeder, zusjes en broertje in de zaal.”

“Ik voel de overwinning nog niet helemaal – maar dat heb ik meestal als ik net uit de ring loop. Dan is het nog niet helemaal ‘klaar’. Over een paar uurtjes, als ik heb gedoucht, dan realiseer ik me opeens ‘oh ja, ik heb het toernooi gewonnen, ik heb het gewoon gedaan!’. Het winnen van dit toernooi is voor mij vooral een voorbereiding op het EK aan het eind van dit jaar.”

“Het komende jaar wordt dus boksen, boksen, boksen, boksen. En hoe vaker ik goud win, hoe meer ik me goed voorbereid voel op het EK. Deze zomer ga ik lekker even mijn ding doen, wel doortrainen maar rustig qua wedstrijden. Beetje opladen, zodat ik daarna weer door kan.”

alicia holzken eindhoven box cup 2016

Wat triggert je voordat je de ring in gaat?
“Nu ben ik vooral thuis, en als mijn moeder dan hier staat bij de kleedkamer en ik kijk naar mijn zusjes en mijn broertje… Ik wil ze gewoon trots maken, je weet toch. Ik denk gewoon aan mijn familie. Dat is wel echt mijn motivatie.”

Andere boksvrouwen zie ik niet als voorbeeld, maar als competitie

Heb je een vrowelijk voorbeeld als sportvrouw?
“Nee. Nee, niet echt. Het is moeilijk om een andere sportvrouw als voorbeeld te zien, zeker een bokser. Ik probeer mezelf juist altijd te meten aan iemand: ‘ok, als zij dit kan, waarom zou ik dat dan niet kunnen?’ Ik meet me vooral met vrouwen, maar train op mijn sportschool alleen met mannen. Dat gaat er wel hard aan toe ja, haha! Ik heb ook geen Nederlandse vrouwelijke sparringspartner, er zijn heel weinig Nederlandse vrouwen in mijn gewichtsklasse op mijn niveau.”

Heb je een tip voor meisjes die willen beginnen met boksen?
“Ik denk dat je boksen vooral leuk moet vinden in het begin. Je moet houden van vechten, van hard gaan, dat denk ik wel. Ik denk niet dat je vanuit bijv. hockey zo over kan stappen naar het boksen. In elk geval niet als je wedstrijden wil doen.”

alicia holzken eindhoven box cup 2016

Wat doe je als je ‘s ochtends helemaal geen zin hebt om te trainen?
Lachend: “Dat heb ik zo vaak. Dat heb ik ZO vaak, echt serieus! Het is voor mij nu routine geworden. Ik doe het elke dag. Stel jij staat op en je gaat ontbijten, dat is het eerste wat je doet toch? Ik heb dat ik wakker word en meteen ga trainen. Of ik nou zin heb of niet, het moet maar. Nou ja, niks moet, maar als je wedstrijden doet ontkom je er niet aan.”

Wat is je favoriete onderdeel van je training en wat vind je het allerkutst?
“Het leukste aan de training vind ik sparren. Het allerkutste vind ik op de zak, dat vind ik echt supersaai. Schaduwboksen vind ik ook her-sen-dodend. Dat je tegen zo’n zak aan staat te slaan en denkt ‘ja, ja…’ – en je slaat weer, en weer ‘ja…’. Er komt gewoon niks terug, het is veel te eentonig. Je bent aan het wachten op de uitdaging, maar dat moment komt dus nooit.”

Tegen alle verwachtingen in winnen is voor mij een hoogtepunt

Wat is het hoogtepunt van je carrière tot nu toe?
“Ik heb niet echt één specifiek hoogtepunt, niet één wedstrijd of overwinning. Ik heb een medaille op een WK en een EK gehaald, maar dat zijn niet de partijen waar ik het meest trots op ben. Ik denk dat mijn hoogtepunten zijn geweest dat ik bijvoorbeeld net was begonnen, en dat ze dan zeiden ‘Luister, er is een meisje waar je tegen kan, maar die heeft wel al 40 wedstrijden gedaan!’, en dat ik er dan nog maar tien had, ‘Dus je mág boksen, maar het hoeft niet! Alleen als je het zelf wilt!’. En dat ik mezelf eroverheen zet, weet dat ik het kan, en dan gewoon zo’n partij win. Op grote toernooien hebben mensen nu de verwachting al dat ik een medaille ga halen, en als je die dan hebt gehaald is het niet zo heel groot. Maar als je iets doet tegen alle verwachtingen in en wint is dat voor mij een hoogtepunt.”

alicia holzken eindhoven box cup 2016

Waar haal je je zelfverzekerdheid vandaan?
“Ik weet het niet. Als ik in de ring ga denk ik alleen maar ‘Wat kan er gebeuren? Ze heeft ook twee benen, twee armen, net als mij’. Snap je wat ik bedoel? Misschien kan ik een hele harde klap krijgen, maar die kan ze ook terugkrijgen. Ze is mijn gewicht, ze is ook een meisje, wat kan er gebeuren.”

Heb je een motto dat je thuis aan de muur hebt hangen?
“Nee. Ik woon op het kamp bij Sint-Oedenrode, en wij leven wel wat anders, weet je wel – ik heb niet echt iets waar ik naar leef, ik geniet vooral. Ik train twee keer per dag en tussendoor moet ik dan eigenlijk op een streng dieet. Maar soms kijk ik dan naar mijn moeder en zij naar mij, en zeggen we ‘Kom, we gaan naar de Mac’, haha! Snap je wat ik bedoel? Dat is ook het eerste wat ik nu ga doen. McDonalds of een frietje zijn echt mijn favoriete snacks na een training. Is eigenlijk echt heel slecht, want dat is natuurlijk echt geen sportvoeding!”

“Ik kan dat niet, het hele jaar door zo heel strak in een regime leven. Het moet aan de ene kant wel als je topsporter bent, maar ik kan dat gewoon niet. Dat ik dan naar de Mac ga is een soort van mijn manier om tegendraads te zijn. Buiten mijn twee trainingen om probeer ik eigenlijk alles te doen wat eigenlijk niet kan als je topsporter bent, snap je? Ik vind alles leuk wat niet helemaal de bedoeling is, haha.”

alicia holzken eindhoven box cup 2016

“Ik ben naast het boksen vooral thuis met mijn zusjes of ga leuke dingen doen met vrienden of familie. Uitgaan vind ik echt niks. Als ik het leuk zou vinden, dan zou ik het gewoon doen, ook al ‘kan’ dat niet. Maar ik heb er niet zo’n ding mee, met uitgaan. Ik lust geen alcohol, ik vind het niet lekker – er zit altijd zo’n smaakje aan van ulghh. Meisjes zeggen dan ‘Oh ik ga lekker een drankje doen!’ en dan denk ik, lekker?! Als mensen uitgaan is het eigenlijk een grote show voor de buitenwereld en ik kan me niet voorstellen dat jij het héél leuk vindt om dronken te worden. En ook dat als je dan in een club bent, vind ik het eigenlijk meestal gewoon één grote hoerenzooi [red.: wij gingen hier helemaal stuk om :’)]!”

Soms ben ik heel die mooigirl, voor een dag

Haha, je past met je no-nonsense attitude wel heel goed bij Tough Squad!
“Ja dat vind ik juist heel leuk; met boksen kan dat ook echt! De ene dag doe ik alsof ik een piemel heb en de andere dag ga ik mezelf opmaken, ga ik heel m’n haren steilen, doe ik net alsof ik nog nooit van boksen heb gehoord – ben ik heel die mooigirl voor een dag. En een dag later zit je weer in je slippers en je trainingspak en ben je vergeten je benen te scheren. Dat is echt hoe ik ben, ook thuis. Ik ben echt een meisje, maar soms wil ik dat ook niet.”

IMG_3382_edited

Wat is je grootste droom?
“Vooral gelukkig worden; gelukkig en gezond blijven. Met mijn ouders en familie. Ik heb niet een droom dat ik heel veel geld ga verdienen. Als ik nu heel ziek word heb ik nog niets aan dat geld. Ik vind vrijheid heel belangrijk, dat ik kan doen wat ik wil en wat ik leuk vind. Mij zou je ook echt niet op zo’n sportinternaat moeten zetten, zou ik helemaal gek worden – zo van ‘je mag om 11.00 eten, om 12.00 plassen en om 13.00 douchen’. Nee man.”

“Ik vind sport heel leuk, maar het moet ook leuk blijven. Ik wil niet alleen maar slapen, trainen, slapen, trainen, zonder een leven ernaast. Ik wil ook gewoon wanneer ik zin heb mijn moeder opbellen, even stiekem een ijsje halen met mijn zusjes wanneer dat eigenlijk niet mag, of knuffelen met mijn broertje van 9 maanden. Ik woon nu 10 minuutjes van waar ik train, bij de Golden Gloves in Eindhoven, dus dat is fijn dichtbij.”

Niets is alleen maar ‘leuk’

Wat wil je meegeven aan Tough Squad lezers?
“Ik denk dat je vooral door moet gaan, wat je doel ook is. Gewoon doorgaan. Het klinkt heel simpel, heel standaard, heel droog, maar je moet vooral doorgaan. De ene dag word je wakker, ik heb dat ook wel eens, en heb je er helemaal geen zin in. Ik heb wel eens maanden achter elkaar gehad van ‘nee, ik wil dit niet meer, ik vind dit niet meer leuk’. Maar toch zit er iets in je waardoor je denkt, als ik stop heb ik dat allemaal opgegeven. En dan ga je toch door. Of je nou zin hebt of geen zin hebt: doorzetten is het belangrijkste. Het is niet altijd leuk, maar dat hoeft ook niet. Sporten doe je met een reden: de een doet het om een mooi lichaam te krijgen, de ander om beter te worden. Je kan niet altijd iets bereiken met alleen maar ‘leuk’. Zo is het leven.”

Alicia, wát een toffe chick ben je! Zo zelfverzekerd, gefocust, duidelijk heel veel liefde voor je familie, en zoveel zelfspot – awesome. Wij gaan je in de gaten houden.

 ———
Squad Out.
peace