Het is de afgelopen dagen een beetje stil geweest op Tough Squad: maar wel met een goede reden, al zeg ik het zelf.

Toen ik als klein meisje liever in spijker-tuinbroek en bomberjack van de jongetjesafdeling (jawel) rond rende lag dit waarschijnlijk niet zo erg in de verwachting, maar I’m getting married bitches! Na een ultra-romantisch aanzoek met smoking en champagne en op-een-knie en alles. Zodoende was mijn hoofd (en dat van Jahmilla, die al een stuk eerder van de aanzoek-plannen op de hoogte was dan ik) even ergens anders dan bij blogposts schrijven. Zo ergens anders dat ik vandaag, zo’n 68 uur nadat ik in la douce France een diamant om mijn ringvinger geschoven kreeg, pas weer aan Tough Squad dacht. Oh ja, bloggen. Oh ja, sporten. Oh ja, het leven draait niet alleen maar om de hele dag naar je hand staren en Pinterest boards aanmaken (don’t worry, ik ga niet doorslaan. hoop ik).

FullSizeRender
It’s true; ik ben hier na afloop zo blij – en aangeschoten – aan het lachen dat mijn ogen niet eens meer te zien zijn :’) :'(

En oh ja, het is Training Tuesday. Omdat ik niet geloof in de commerciële miljoenenindustrie die “afvallen voor je trouwdag heet”, moest ik iets anders bedenken wat ik aan mijn heuglijke nieuws kon relateren. Vingeroefeningen? Alvast een hoge dranktolerantie trainen voor de grote dag? Trainen om al je cadeaus naar huis te slepen (ha.ha.)? I kid, I kid. Maar omdat ik toch op een (waarschijnlijk onuitstaanbare) roze wolk zit, wel een beetje een andersoortige Training Tuesday. Hoe train je jezelf om positief te zijn?

Niet pessimistisch, realistisch

Yep. Ik ben er zo een. “Ik ben niet pessimistisch, ik ben realistisch!”, zeg ik terwijl ik ieder idee dat je oppert afschiet met wat er allemaal wel niet verkeerd zou kunnen gaan. Het ongebreidelde positivisme van het idee dat iemand je zo’n leuk persoon vindt dat hij of zij de rest van jullie leven samen met je wil zijn, zwakt dat bij mij wel een beetje af. Aangezien dat ook voor mij geen duurzame strategie is, heb ik deze drie tips voor je om positief te denken. Overigens: ja, normaal ga ik ook al bijna over mijn nek van het begrip “positief denken”. Maar die roze wolk dus.

serveimage-2

1. Wees dankbaar, en benoem dat ook

Je kan snel overweldigd raken door alles wat er volgens jou niet goed gaat. Als je merkt dat dat gebeurt, zet dan voor jezelf op een rijtje wat er juist wel goed gaat. Waar je dankbaar voor bent. Toen ik er helemaal doorheen zat twee jaar geleden, ben ik begonnen met elke dag vijf dingen opschrijven waar ik dankbaar voor was. Soms was dat iets groots (denk: nieuwe baan), soms was dat iets kleins (er lag nog een bak ijs in de vriezer die ik vergeten was).

Het opschrijven helpt je om er beter bij stil te staan; je creëert er dan echt even tijd voor. Maak dus minimaal 1x per week een vast moment voor jezelf waarop je te rade gaat waar je blij mee bent en dankbaar voor bent. Je kan hier ook een app voor gebruiken, zoals de speciaal daarvoor ontworpen Gratitude Journal, of  Day One.

desk-notebook-office-grey

2. Herhaal positieve bevestigingen

Hoe vaker je iets hoort, hoe sneller je het gaat geloven. True story. Dit geldt voor reclames, maar ook voor wat je over jezelf denkt of zegt. Door vaker positieve dingen tegen jezelf te zeggen, bijvoorbeeld elke ochtend, ga je ze ook meer geloven. Ik kan niet met een strak gezicht tegen mezelf in de spiegel praten, dus voor mij werkt dit het beste als ik ze gewoon in mijn hoofd tegen mezelf zeg 😉

Kies er twee of drie, je hoeft geen hele lijst te hebben. Denk aan zinnen als “Ik kan alles aan”, “Ik word elke dag beter”, “Ik ben belangrijk” of “Ik neem de tijd, en dat is goed”.

3. Wees je bewust van je negatieve gedachten

Ik word er langzaam maar zeker steeds beter in om me te realiseren als ik ergens volledig automatisch negatief op reageer. Zodra je je bewust bent van je negatieve gedachten, kun je proberen deze ook om te zetten in positieve gedachten. Probeer jezelf voor te stellen als losstaand van die negatieve gedachte, als iets wat je van een afstand bekijkt. Ik doe wel eens alsof ik op bankje in een treinstation zit, en mijn gedachten allemaal langsrazende treinen zijn (serieus).

Let er vervolgens op dat je negatieve gedachten over externe dingen niet meteen op jezelf betrekt. Als een project op je werk mislukt, betekent dat niet dat jij een slecht of dom persoon bent. Als je date je gedumpt heeft idem dito. Oefen ermee om een gebeurtenis anders te interpreteren: denk bijvoorbeeld “Ik heb hard gewerkt, maar het is niet gelukt, daardoor ben ik teleurgesteld; maar ik weet nu wat er anders moet, en ga het opnieuw proberen” – en niet “Het lukte nu niet dus ik ben een mislukkeling, laat maar”.

Met de tijd zul je je meer bewust zijn van negatieve gedachtes. En by the way: die hoeven dus echt niet helemaal weg he. Soms is het een heerlijke uitlaatklep om gewoon even te haten. Mag gewoon!

———
Squad Out.
peace

Oh ja, PS: Als je echt merkt dat je, wat je ook doet, niet af komt van negatieve gevoelens kan het verstandig zijn om eens met een professional te gaan praten, zoals met je huisarts! Take care of yourself :heart: