Nooit een goed excuus zeg ik ja. Als iemand fysiek geweld tegen jou gebruikt is dat nooit, maar dan ook nooit goed te praten. Als je partner of een familielid fysiek geweld tegen je gebruikt of je mentaal mishandelt, dan is daar gewoon geen excuus voor. En is het zeker niet jouw schuld.

Je hebt het vast niet gemist: afgelopen week kwam Amber Heard, de vrouw van Johny Depp, naar buiten met haar verhaal dat zij werd mishandeld door haar man. Het sekssymbool voor miljoenen vrouwen, de charmante piraat van de Caraïben: Johnny had met zijn sciccors aan Amber Heard gezeten. Foto’s van het voorval kwamen naar buiten en Amber diende een straatverbod in en vroeg een scheiding aan.

Wat mij dan zo woest maakt, is dat de tabloids haar verhaal in twijfel trekken. En niet alleen de tabloids, heel het internet leek te vervallen in een niet ophoudende steun voor Johnny. Johnny Depp’s dochter Lily Rose brengt zelfs naar buiten dat haar vader onschuldig is; dat hij een geweldige vader is en iedereen die hem kent het met haar eens zal zijn. Ook Johnny’s ex Vanessa Paradis vertelt in een open brief dat hij haar nooit fysiek iets aan heeft gedaan in de 14 jaren dat ze samen waren.

Amber-Heard-black-eye2

Nou ken ik de Depp’jes natuurlijk niet persoonlijk, maar ik heb het mijne hier wel over te zeggen. Kijk, wat er daar in huis speelde weet ik niks vanaf. Maar als een vrouw naar buiten komt met het verhaal dat haar partner haar mishandelt, val je haar niet aan! En kunnen en zijn dochter noch zijn ex-vrouw hierover oordelen. Al was Johnny de allerbeste vader/partner die er ooit bestaan heeft, je weet niet wat er afgespeelt heeft. En het feit dat hij zijn ex nooit heeft mishandeld bewijst op geen enkele manier dat hij dat nu niet zou hebben gedaan.

De stap die Amber Heard heeft gezet om hiermee naar buiten te komen is huge! Niet alleen heb je natuurlijk je naaste familieleden waaraan je het vertelt, nee de hele wereld zal het er in dit geval over hebben. En ik vind het echt walgelijk als ik kijk hoe dit zich afspeelt.

image1

Maak huiselijk geweld bespreekbaar

Wat zegt dit tegen vrouwen wereldwijd? Je kan het naar buiten brengen, maar reken niet op support. Dus wat er eigenlijk nu gebeurt is dat er een vrouw naar buiten komt met haar verhaal, met bewijs, naar de politie ermee gaat en de hele wereld valt haar aan? Jezus mina mensen. 2016 en dit is de manier hoe wij omgaan met huiselijk geweld. Juist in een tijd waarin wij als vrouwen wereldwijd meer bereiken is dit echt een mega stap terug. Het hoort zo te zijn dat je juist met zo een verhaal naar buiten komt, en hulp gaat zoeken. Als vervolgens de hele wereld direct vindt dat jij je man framed voor iets wat hij ‘noooooit’ gedaan zou kunnen hebben, dat willen scheiden vanwege huiselijk geweld vast een list is om iemand geld af te troggelen, is dat niet bepaald bemoedigend voor andere vrouwen om eindelijk hulp te zoeken.

Huiselijk geweld is nooit oke. Heb je het vermoeden dat dit gebeurt bij een vriendin of een andere vrouw in je omgeving? Praat met elkaar, zoek hulp. Maar maak het gewoon bespreekbaar, oordeel niet en wees er voor die vriendin! Want in Nederland heeft 1 op 3 vrouwen wel eens te maken gehad met huiselijk geweld.

love_labyrinth

Luisterend oor bij huiselijk geweld

Ik heb zelf als jong meisje meegemaakt hoeveel huiselijk geweld met je doet. En durfde dit met niemand te delen. Het vrat me van binnen echt op, en het enige wat ik toen wou is dat iemand gewoon luisterde en me vertelde dat alles goed kwam. Zelfs aan mijn beste vriendin kon ik het niet vertellen, of deed ik er heel luchtig over. Ik heb nu, als volwassene, aan huiselijk geweld PTSS overgehouden. Nu ben ik er inmiddels achter dat ik veel te laat hulp ben gaan zoeken, en had ik dit achteraf al veel eerder moeten doen.

Dus heb je te maken met huiselijk geweld? Ben je er getuige van? Ga dan alsjeblieft op zoek naar professionele hulp en praat erover!

———
Squad Out.
peace

PS: Als je je in huis niet veilig voelt, zijn er tegenwoordig ook in Nederland handige apps. Aspire News is een hele goede, maar lijkt nog niet vlekkeloos in Nederland te werken; bij deze app lijkt het alsof je een nieuwssite leest, maar deze geeft ook informatie over hulpdiensten en werkt als noodknop. Ook heb je Circle of 6, waarbij je zelf 6 contacten kan invoeren waarnaar je als het nodig is met 1 knop je locatie kan sturen en het verzoek om je op te halen of te bellen, en de app Ican, waarbij je aan je herstel kan werken en contact kan hebben met lotgenoten.