Weet jij wat virtual races zijn? Als je denkt dat het gaat om, zoals bij een willekeurige budget-sportschool, enthousiast een groepsles volgen van een vooraf opgenomen filmpje, lees dan even door.

Virtual races zijn hardloop events die georganiseerd worden om overal ter wereld gelopen te kunnen worden. Zeg een organisatie in Miami, FL bedenkt een race, en jij kan die dan lekker op je gemakje in Amsterdam rennen. Op je eigen tempo en eigen moment. Er zit nogal wat variatie in deze races: afstand, thema, eisen, medaille of niet. Heel vaak zijn ze gekoppeld aan specifieke fandoms, dus passen qua thema en/of afstand bij een subcultuur rond series, boeken en films als Doctor Who, Harry Potter, of Lord of the Rings. Met name in Amerika

Inschrijven

Qua inschrijving ligt het er nogal aan hoe georganiseerd de race is waar je aan mee wil doen. Als er geen medailles zijn (zie verder hieronder) is de inschrijving vaak gratis, of niet eens nodig. Als je je wel moet inschrijven is het via een webformuliertje. Soms krijg je ook een custom startnummer om zelf uit te printen en te dragen terwijl je de race loopt; kies ik zelf overigens nooit voor.

Als er wel betaald moet worden voor deelname is dat meestal omdat er met de race geld opgehaald wordt voor een goed doel en/of de kosten van de medaille gedekt moeten worden.

Afstand

Inkoppertje, maar je kan het dus zo makkelijk of gek maken als je maar wil met deze races. Ze kunnen 5KM zijn, zoals de RunKeeper Global 5K, of de complete afstand beslaan die Frodo en Sam in Lord of the Rings aflegden om bij Mount Doom te komen (ja echt.)

Je resultaten bijhouden

Sommige virtual races zijn gebaseerd op dat het vooral het leukst is om mee te doen. Het maakt niet uit wanneer, hoe snel of in hoeveel etappes je de race rent, because everybody wins. Je kan er dan vaak zelf voor kiezen om via bijv. screencaps van je hardloop app met anderen te delen hoe ver je bent of hoe lang je erover gedaan hebt. Andere races maken juist gebruik van GPS apps om een ranglijst te kunnen produceren na het event: zoals vroeger ook de Nike+ Challenges werkten. Vaak moet je bij dat soort events ook op een specifieke dag en tijd rennen om mee te kunnen dingen naar de top 3.

Bling

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind medailles stiekem toch wel echt heel erg leuk na de finish van een race. Ja, ik doe ‘m vrijwel meteen weer af, maar het is een mooi bewijs van mijn prestatie! Bij veel virtual races betaal je om mee te doen, en dek je daarmee direct de kosten voor je eigen medaille. Kan je er vervolgens zelf voor kiezen of je ‘m al uitpakt voordat je de gestelde afstand behaald hebt of niet 😉

13277745_1804401423126393_1924277769_n

Waar doe ik het?

Er bestaan ongetwijfeld honderden verschillende sites om virtuele races te rennen, maar dit lijstje helpt je alvast een stukje op weg:

  1. Will Run for Bling // Allerlei verschillende races zonder vast thema, maar waarbij wel altijd geld naar een goed doel gaat
  2. Runkeeper // Runkeeper heeft 1 eigen virtual race per jaar, gratis
  3. Hogwarts Running Club // Voor de Harry Potter fans, met hele mooie custom medailles
  4. Virtual Strides // Een meer kleinschalige organisatie met meestal 1 goede-doelen-run tegelijk
  5. Moon Joggers // Met Moon Joggers hou je het hele jaar door je afstand bij, en ontvang je aan het eind van het jaar een medaille: om “naar de maan” te rennen. Tussendoor doen ze ook andere virtuele runs met medailles en startnummers

Is het wat voor jou?

Zou deelnemen aan virtuele hardloop events iets voor jou zijn? Voordeel: je kan helemaal zelf weten wanneer en hoe je een race rent. Je kan ‘m in meerdere stukken verdelen, kort van tevoren nog besluiten toch op een andere dag te gaan rennen, enzovoort. Als het dus giet, hoef jij niet per se naar buiten 😉 Ook kun je er makkelijk aan deelnemen als je niet in staat bent om te rennen, of bijvoorbeeld de afstand in een rolstoel wil afleggen. Nadeel: je mist wel de rush van een echte race, waarbij je met adrenaline in het startvak staat en uitzinnig publiek langs de lijn hebt (ok, let’s face it, dat laatste gebeurt in Nederland helaas amper).

Ikzelf vind in mijn eentje hardlopen heerlijk, en in die zin past dit hier dus goed bij. Zelf ren ik meestal via Hogwarts Running Club (hoewel ik me redelijk afzijdig hou van hun verdere online community). Ook vind ik het leuk om via een sport waar ik van hou, bij te dragen aan goede doelen: HRC heeft de afgelopen twee jaar al $500.000 opgehaald! Je kan het qua involvement verder zo gek maken als je zelf wil: je gewoon inschrijven voor een race wanneer je daar zin in hebt en die lopen, of in de tussentijd je via bijv. Facebook communities mengen in de speculatie over wat het volgende thema of de volgende afstand zal worden.

En, wat denk je? Iets voor jou die virtual races?

———
Squad Out.
peace