Vrijdagen staan op Tough Squad in het teken van inspirerende (sport)vrouwen. Deze week stellen we Mirna Valerio (39) aan je voor.

Mirna Valerio is een ultra-runner en hardloopcoach (cross country) uit Georgia, Amerika. Het eerste beeld wat bij veel mensen opkomt als je deze beschrijving hoort, is een ultra-afgetrainde, (blanke?) vrouw. Mirna daarentegen is African-American en weegt 110+ kilo. Ze bewijst met haar enthousiasme en track record maar weer eens dat gewicht niets zegt over of je wel of niet een “atleet” bent.

mirna valerio

Op haar eigen site Fat Girl Running introduceert Mirna zich als volgt:

Running is life. I’m a Spanish teacher, choral director, diversity practitioner, cross country running coach, blogger, and avid trail runner who believes that many of life’s lessons can be learned by simply engaging oneself in the pursuit of wisdom gained through simply moving your body in nature.

In een uitgebreid interview met de Amerikaanse Runners World – lees die ook even trouwens! – vertelt Mirna over de vooroordelen waar ze mee te maken heeft. “People always say to me, ‘Anyone who runs as much as you do deserves to be skinny.’ Of course, what they’re really saying: ‘If you do all this running, why are you still so fat?’” Of dat mensen er vanuit gaan dat ze thuis stiekem nog een liter ijs eet elke avond. Of niet echt kan genieten van het sporten, dat ze zichzelf ‘straft’ met haar lichaam.

mirna

Elke run, elke workout begint ze met een foto die vervolgens op haar Instagram of blog belandt. Om te bewijzen dat ze er op uit gegaam is die dag. Dat ze iets bereikt heeft. Om vervolgens haar leerlingen aan te sporen hetzelfde te doen. Haar intens blije gezicht is genoeg om ons te doen geloven dat ultra runs een piece of cake zijn 😉

Vorige week kondigde Mirna Valerio aan dat ze een boek gaat schrijven – A Beautiful Work in Progress staat gepland voor oktober 2017. Wij volgen haar al, jij?

———
Squad Out.
peace