We schreven al eens over hoe je goed voor jezelf kan zorgen. Niet lang geleden kwamen we langs deze tips van Livestrong; dingen waar je nu mee kunt beginnen, en waar je jezelf later dankbaar voor bent. Omdat ze niet (allemaal) heel veel tijd of moeite kosten, maar wel een grote impact op je welzijn kunnen hebben.

untitled

1. Gebruik je lichaam als een barometer

Heb je steeds pijn in je ruig? Last van je buik? Wuif het niet zomaar weg. Als je niet goed in je vel zit (letterlijk of figuurlijk), laat je lichaam dat merken in de vorm van stress, pijn, slaapproblemen, of in sommige gevallen meer ernstige ziektes. Als je geen directe aanleiding kan vinden voor je hoofdpijn of slechte huid (denk: nachten doorhalen in de kroeg), kan het zijn dat er een mentale oorzaak aan ten grondslag ligt. Luister naar je lichaam en pas eventueel je levensstijl aan.

2. Zoek een baan die bij jou past

Ja, misschien was je grote droom vroeger om een 80-urige-werkweek-makende advocaat te worden, maar merk je nu dat je eigenlijk ook nog tijd wil hebben om aan andere dingen te besteden. Of wilde je altijd in de horeca werken, maar gaan de wisselende werktijden je slecht af. Zoek uit wat je het belangrijkst vindt in een baan, waar je talenten liggen en waar je gelukkig van wordt. En zoek daar een baan bij. Cijfer jezelf niet weg voor je werk. En je kan hier natuurlijk best wat tijd voor nemen: wij snappen ook dat je tegenwoordig je baan niet zomaar opgeeft om iets totaal anders te gaan doen, met misschien minder zekerheid 🙂

3. Word verliefd op jezelf, voordat je op een ander verliefd wordt

Spreekt voor zich, toch? De vaak gebruikte zin “Je kan pas van een ander houden als je van jezelf houdt”, is en blijft waar. Ga op dates met jezelf, doe leuke dingen in je eentje, leer jezelf te accepteren. Pas als je jezelf leuk vindt kun je echt ruimte maken om van een ander te houden zonder jezelf weg te cijferen!

4. Beweeg elke dag

Kunnen we kort over zijn. Beweeg. Elke. Dag. Word je zowel fysiek als mentaal een stuk fitter en blijer van. Hoeft niet elke dag shredden in de sportschool te zijn, pak gewoon eens de fiets of ga een stuk lopen. In de buitenlucht is helemaal lekker!

5. Inventariseer elke dag hoe je je voelt

We gaan anno 2016 nogal snel voorbij aan hoe je je echt voelt. Neem elke dag een minuut of twee om even te zitten, je ogen dicht te doen, en echt even bij jezelf te rade te gaan hoe je je voelt. Ben je ontspannen? Zenuwachtig? Blij? Verdrietig? Wat ook helpt: ik heb een tijdje een dagelijks “Dingen waar ik dankbaar voor ben” boekje bijgehouden. Zelfs als je heel slecht in je vel zit kun je nog kleine positieve dingen vinden.

6. Stel doelen, maar wees flexibel

Maak een plan voor jezelf: waar wil ik naartoe? Wat wil ik bereiken? Maar pas op met te harde deadlines (‘Voor mijn 40e ben ik directeur van een bedrijf’) of te gedetailleerde plannen. Als dan 1 klein stapje niet op tijd of niet goed gebeurt, raak je alleen maar in de stress. Ga voor hogere doelen, zoals welke richting je carrière op gaat, hoe je je wil voelen, wat voor opleiding je af wil maken.

7. Investeer tijd in je relatie met anderen

Het is makkelijk om de relaties met anderen, zoals familie en vrienden, for granted te nemen. Ja, ze zijn er waarschijnlijk ook wel als jij nooit tijd spendeert aan vragen hoe het met ze gaat, of met ze afspreekt. Maar die rek is er op een gegeven moment wel uit. En let’s face it: we hebben uiteindelijk als mensen gewoon lieve andere mensen om ons heen nodig om een leuk leven te leiden. Investeer daar dus in!

8. Maak een lijst met prioriteiten voordat je je to-do lijst maakt

Als je weet wat je prioriteiten zijn raak je niet verstrikt in een neverending to-do lijst. Je kan dan makkelijker kiezen wat je wel en niet wil doen. Als je prioriteit is om wat meer rust te nemen, handel daar dan ook naar en zeg niet op elke uitnodiging ja. Gaan je vrienden je echt niet van haten.

9. Besef je dat alles verbonden is met elkaar

Last but not least, en hoe cliché ook: alles staat met elkaar in verbinding. Als je je baan kut vindt, raak je sneller gestresst, krijg je sneller lichamelijke klachten. Als je je prioriteiten niet op orde hebt loop je jezelf voorbij, of schiet investeren in de relaties die jij belangrijk vindt er bij in. Enzovoort.

———
Squad Out.
peace