Soms is het fijn om (even) in een app te gebruiken om inzicht te krijgen in wat en hoe je eet. Maar wat zijn de beste apps om je eten bij te houden? Wij hebben een top 3 voor je gemaakt.

Voordat we die geven willen we eerst nog wel wat benadrukken. Als je kijkt naar de websites van deze apps zijn ze vooral gericht op afvallen: “Mevrouw D. is een amazing 30KG afgevallen door onze app”. Wij delen deze apps echter met je omdat je ze voor heel veel andere dingen kan gebruiken dan afvallen. Wil je afvallen, prima! Dan heb je er veel aan. Maar ook als je aan wil komen of bijvoorbeeld wil nagaan of je uit je natuurlijke voeding wel genoeg ijzer haalt, kun je deze apps goed gebruiken.

Dus don’t let the marketing fool you, willen we maar zeggen. Ik zelf gebruik dit soort apps nooit langer dan een paar weken achter elkaar. Als ik dat wel doe word ik langzaam maar zeker een zeer onaangenaam persoon dat bij elk hapje eten een existentiële crisis krijgt over of het wel/niet mag en wel/niet goed ingevoerd is :’)

1. Lifesum

ios_android_phone

Lifesum is een app naar mijn hart: mooi, en het werkt ook nog goed. Klinkt oppervlakkig, maar het succes in dit soort apps is dat je het leuk vindt om steeds je gegevens in te blijven voeren. En dat doen we nou eenmaal vaker als de app fijn is om te gebruiken, right?

Met de basis app kun je prima je eten bijhouden, artikelen inscannen en een inzicht krijgen in de voedingsstoffen die je binnen krijgt, in het kader van een vooraf vastgesteld doel. Gedurende de dag krijg je real-time feedback over je keuzes en hoeveel je nog kan of moet eten. Door een vast bedrag per jaar te betalen krijg je ook toegang tot maaltijdsuggesties.

Lifesum werkt naast op je mobiele telefoon ook op Android en iOS smartwatches.

Website | AppStore | Play Store

2. MyFitnessPal

myfitnesspal-1024x880

De lievelings app van menig sporter en personal body plan – fanaat, met meer dan 80 miljoen gebruikers. Werkt goed, heeft veel Nederlandse artikelen in de database en een goede barcode scanner. Blijft wel een beetje achter qua design, in my honest opinion. MyFitnessPal doet alles wat je van een app om je eten bij te houden verwacht.

Daarnaast kun je ook je workouts er in bijhouden, en berekent de app vervolgens hoeveel calorieën je daarmee verbrand hebt (let op: dit is nogal onnauwkeurig als je niet zelf met een hartslagmeter en allerlei berekeningen aan de slag gaat). Je kan de app ook verbinden met andere fitness wearables en apps, zoals RunKeeper of Fitbit.

Mocht je het leuk vinden om ook in dit deel van je leven de sociale media te integreren, MyFitnessPal laat je je vrienden importeren via Facebook, je contacten of email voor wat support, en heeft een drukbezochte community waarmee je kennis kan uitwisselen.

MyFitnessPal is gratis maar mét reclame. Voor een vast bedrag per maand of per jaar haal je die advertenties weg, krijg je meer informatie over de voedingsstoffen die je binnen krijgt, maaltijdsuggesties en meer.

Website | AppStore | Play Store

3. SparkPeople

lnmb3b_tr25

Spark People is een beetje de oude rot in het vak in deze sector. De website om je eten en andere aspecten van je levensstijl bij te houden bestaat al zeker een jaar of 10, met de grote gebruikerscommunity die daar bij hoort.

De app van SparkPeople is qua functionaliteiten in lijn met de twee hierboven. Je kan je eten bijhouden door het handmatig in te vullen of een barcode scanner te gebruiken, je kan je workouts invoeren, je kan de app verbinden met andere fitness apps en apparaten.

Maar waar SparkPeople in uitblinkt is toch vooral de community. Je hebt bijvoorbeeld toegang tot meer dan 600.000 recepten die door gebruikers online zijn geplaatst, en tot artikelen over gezondheid en fitness die door de redactie van SparkPeople met je gedeeld worden. Ook deel van de community is het Spark Points systeem, waarmee je op een leuke manier gemotiveerd wordt om zoveel mogelijk bij te houden.

Website | AppStore | Play Store

Dus welke moet je kiezen?

Uiteindelijk draait het bij dit soort apps om welke goed voelt voor jou. Hou je van zoveel mogelijk gegevens en producten? Ga voor MyFitnessPal. Hou je van een simpelere interface die wel alles heeft wat je nodig hebt? Probeer Lifesum. Of probeer ze gewoon alledrie en kijk welke het beste bij jou en je doelen past.

Nog een laatste ding waar je wel goed op moet letten bij het gebruik van dit soort apps, is dat niet alle gegevens van producten kloppen. Klik dus niet klakkeloos “brood” aan, maar check of de voedingswaarden overeen komen met wat jij op dat moment in je mond stopt. Als je het niet zeker weet kun je altijd zelf een nieuw product toevoegen! Let ook goed op de hoeveelheid die je eet: vaak staat er een voedingswaarde per portie, maar voor een portie die doorgaans kleiner is dan wat we eten.

———
Squad Out.
peace