Vandaag is alweer de laatste dag van het EK Atletiek aangebroken. As we speak wordt de halve marathon gelopen; je kunt ‘m hier live volgen.

Wat hebben de Nederlanders gevlamd in het Olympisch Stadion tot nu toe! Churandy “ik ben blij” Martina won de titel op de 100 meter. Helaas werd hij op de 200 meter gediskwalificeerd nadat hij wel als eerste finishte. Maar wat ons vooral heel erg is opgevallen, is hoe fucking goed de Nederlandse vrouwen het deze editie doen. We hebben een kleine round-up voor je gemaakt.

Dafne Schippers

Cm6NHbDWEAAeNgm

Goed, ik geloof niet dat iemand nog verwachtte dat deze speed queen niet in de prijzen zou vallen. Maar toch is het weer bizar om haar te zien rennen. Wat een kracht en souplesse. Ze won dan ook geheel in de lijn der verwachting de titel op de 100 meter, in 10,90 seconden.

https://www.youtube.com/watch?v=vPLp-961E9Q

Anouk Vetter

Met-dit-puntentotaal-doe-ik-in-Rio-mee-voor-de-medailles-sportnieuws-nl-16180517

Anouk Vetter won als eerste Nederlandse op de Heptathlon, of de meerkamp, verrassend genoeg de gouden medaille. De 23-jarige won niet alleen de Europese titel, maar pakte ook het Nederlandse record af van Dafne Schippers.

Mijn puntentotaal was goed, maar ik durf nog niets te zeggen over Rio. Op deze manier kan ik meedoen voor een medaille. Echt dat puntentotaal verbaast me nog het meest, dit is echt een droom.

Estafette team 4x100m

3954986393-71ddcefc

Het estafette team moest het in de kwalificaties zonder Dafne Schippers doen. Toch flikten ze het om, ondanks een rommelige wissel, zich te kwalificeren voor de finale. Vandaag om 17.35 lopen Jamile Samuel, Dafne Schippers, Naomi Sedney, Madiea Ghafoor en Marije van Hunenstijn de finale. Ik mocht Jamile en Madiea afgelopen jaar nog interviewen, en ik ben super benieuwd hoe ze het gaan doen! Go ladies!

UPDATE: Yes!! Ik heb zojuist door het opzwepende commentaar van Radio 1 mogen horen dat de ladies op de 4x100m én goud gepakt hebben, én het nationale record hebben verbroken met een tijd van 42,02.

Estafette team 4x400m

img-090716-094.onlineBild

Ook het Nederlandse estafette team voor de 4×400 meter heeft zich geplaatst voor de finale. Vanavond om 18.40 lopen Lisanne de Witte, Nicky van Leuveren, Bianca Baak, Eva Hogenkamp, en Laura de Witte deze afstand.

Update: Helaas heeft het estafette team voor de 4×400 meter geen medaille kunnen pakken. Met een zevende plaats is het nog de vraag of ze zich wel voor Rio gekwalificeerd hebben. Dat horen ze later deze week; het is wel zo goed als zeker dat ze erbij zullen zijn.

Sifan Hassan

2048x1152

Net als de estafette dames staat ook Sifan Hassan vandaag in de finale van haar onderdeel, de 1.500 meter. Ze won haar serie eerder deze week in 4.13,45, en gaat ontspannen richting de finale. Die kun je vandaag volgen om 17.45.

UPDATE: Tijdens een ultra “langzame” race leek het erop dat Sifan met gemak het goud ging pakken. Helaas was de Poolse Angelika Cichocka te sterk voor haar, en eindigde ze als tweede. Toch een zilveren medaille! We zijn benieuwd wat Sifan op de Olympische Spelen gaat laten zien.

Melissa Boekelman

23rd+European+Athletics+Championships+Day+ogRMvUQcmoMl

Ok, nog één vrouw erbij die eigenlijk geen EK prestatie geleverd heeft. Kogelstootster Melissa Boekelman heeft zich op het laatste moment geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio. De Nederlands kampioene tekende bij een wedstrijd in België voor een beste poging van 18,36 meter, genoeg voor de Olympische eis van 18,15 meter.

———
Squad Out.
peace