Haley Morris-Cafiero is dik. Dat op zichzelf is geen bijzonder gegeven, zou je zeggen. Toch viel het haar op dat een voorbijganger op een foto van haar op Times Square met een afkeurende blik naar haar keek. Morris-Cafiero nam een zelfportret, de man werd zelf door een derde persoon gefotografeerd, allemaal op het schijnbaar drukste plein ter wereld. Hij was vooral bezig met hoe zij eruit zag. Vijf minuten later gebeurde dat op hetzelfde rolletje film nog eens, met een ander persoon. Sindsdien heeft Haley Morris-Cafiero besloten om haar camera te gebruiken voor het vastleggen van de (gezichts)uitdrukkingen van voorbijgangers, in reactie op haar lichaam. Inmiddels is ze vier jaar bezig met het project Wait Watchers (goede pun, niet?), en is daaruit nu het boek The Watchers voortgekomen.

When I get home, I look at each frame to see if anyone in the photograph had a critical or questioning look on their face or gesture in their body language. While I do not know what the passerby is thinking, my goal is to reverse the gaze back onto the stranger and start a conversation. I am very interested in how society uses their gaze to project emotions and then how we interpret the looks of others. — Haley Morris-Cafiero

Haley Morris-Cafiero

Morris-Cafiero omschrijft zichzelf als “part performer, part artist, part provocateur, part spectator”. Ze is geboren in Atlanta en afgestudeerd aan de University of North Florida met een BA in fotografie en een BFA in keramiek. Ze is een Associate Professor of Photography en de Assistent Decaan bij de Memphis College of Art. Ze woont in Tennessee.

Magnolia

The Watchers

Via een Kickstarter campagne is het Wait Watchers project inmiddels uitgegeven in het boek The Watchers. Het boek is een bundeling van de foto’s uit de serie, plus het commentaar dat Haley over zich heen kreeg nadat de foto’s in 2013 online gepubliceerd waren. Ik kan er niet meer van opkijken tegenwoordig, maar natuurlijk kwamen er dit soort gems binnen:

792d3c1295ecf38b5800d70de72dca00_original

Yep, dik zijn is hetzelfde als dronken of met een overdosis in de goot liggen. Toen haar foto’s steeds verder verspreid werden, vond Haley comment sections vol met duizenden (natuurlijk anonieme) reacties van vreemden die kritiek hadden op haar lichaam, haar kleren, haar haar, haar gezicht, etc. Vervolgens begon ze dezelfde kritiek te ontvangen via e-mail. De meeste moraalridders vonden dat haar leven, of zelfs de wereld, beter af zou zijn als ze af zou vallen en een makeover zou krijgen. Deze backlash was de inspiratie voor het boek.

I now set up a camera and record people as they pass by me while I am doing what society wants me to do: exercise and get a makeover. By attempting to “improve” myself, I am engaging in the conversation of body acceptance and idealized beauty standards that unrealistic and unwanted by many people.

We hebben een kleine selectie van de foto’s uit de serie voor je gemaakt – meer kun je hier vinden.

De bizarre reacties op een lichaam

Als je naar de foto’s uit The Watchers kijkt wordt één ding in elk geval heel duidelijk: wat zijn we toch belachelijk voyeuristisch en onbeschoft met z’n allen. Dat is niet nieuw (want dat zijn we al eeuwen, as far as I know). Maar het is wel weer confronterend om via deze foto’s deel te nemen aan de gebeurtenissen in het leven van Morris-Cafiero. Om je te realiseren of herkenning te vinden in wat een niet-normatief lichaam hebben dus op ie-der-fucking-moment van de dag betekent: aangestaard worden. Wat je ook aan het doen bent, wat je ook aan hebt, waar je ook bent. Iedereen velt direct een oordeel over je, wat ook nog eens af te lezen is op hun gezicht. Zelfs politieagenten doen geen moeite om hun afkeer of amusement te verhullen. Ben je als je niet voldoet aan het heersende schoonheidsideaal geen respect waard? Mag iedereen dan zomaar vinden dat je compleet moet veranderen omdat je dan ‘fijner bent om naar te kijken’?

12369146_865633510201785_1217725095189337440_n

Volg Haley ook op Instagram. The Watchers kun je hier bestellen.

———
Squad Out.
peace