Hoe awesome is het wanneer mensen zich op geen enkele manier laten terughouden door een fysieke of mentale beperking. Zeker met sport vind ik het fantastisch om te zien dat mensen laten zien waar hun lichaam toe in staat is, in plaats van zich te richten op waar het niet toe in staat is. Ik was dan ook blij verrast toen ik gisteren per ongeluk langs het NPO/ntr: programma Podium on Tour zapte.

Tordre

Onderdeel van deze uitzending was het bezoek aan het festival voor moderne dans Julidans in Amsterdam. Andrew Makkinga en voormalig professioneel danseres Euvgenia Parakhina bezochten de voorstelling Tordre (Draaien), een magische en minimalistische voorstelling van twee danseressen.

Bijzonder aan de voorstelling is dat één van de twee danseressen ook spreekt, tijdens het dansen. (Respect overigens voor hoe goed ze haar adem onder controle heeft, want ik geloofde in eerste instantie echt dat het van tevoren opgenomen was!) Maar er is meer wat deze voorstelling bijzonder maakt: beide danseressen gaan op eigen wijze om met hun beperking en kracht.

Lora Juodkaite

Lora Juodkaite heeft vanaf haar kindertijd de onbedwingbare drang om rondjes te draaien. Om zo tot rust te komen. Waar het haar als kind werd kwalijk genomen, heeft ze zich er nu in gespecialiseerd als danseres. Ze kan met duizelingwekkende snelheid en langdurig achter elkaar rond haar as draaien. Het ronddraaien zorgt ervoor dat haar hoofd stil is (en soms haar handen gevoelloos).

Annie Hanauer

De tweede danseres in het stuk Tordre is Annie Hanauer. Ze doet er totaal niet moeilijk over dat ze een prothese-arm heeft. Want waarom zou ze daarmee niet kunnen dansen? Een heerlijke down to earth attitude.

Dit is mijn lichaam. Dit is het lichaam dat ik mijn hele leven al heb. Ik zou niet weten waarom mensen aannemen dat dat een zwakte is. Of iets ongemakkelijks. Het is gewoon wat het is.

Kijk de uitzending hier terug, vanaf 23:37.

———
Squad Out.
peace