Wojdan Shaherkhani (20) is één van de twee vrouwen die in 2012 door Saudi Arabië naar de Olympische Spelen in Londen uitgezonden werden. Met haar 16 jaar deed ze mee aan het onderdeel judo; haar collega-atlete was hardloopster Sarah Attar.

Shaherkhani deed mee op specifieke uitnodiging van het Internationale Olympisch Comité, aangezien ze de internationale en regionale ranglijsten niet had gehaald. Dit kwam voornamelijk doordat ze niet in staat was om een nationale of regionale competitie op hoog niveau te doen. In Saudi Arabië worden vrouwen namelijk sterk ontmoedigd om deel te nemen aan sport, en zulke evenementen bestaan dan ook niet. Hierdoor kwam het dat Shaherkhani met ‘slechts’ een blauwe band deelnam aan de Spelen in 2012.

wojdan-3

In Saudi Arabië was er veel tegenstand tegen het idee dat vrouwen überhaupt het land zouden vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Uiteindelijk gaf de Saudisch regering toe aan druk uit het buitenland, maar besloten ze wel om de deelname van Shaherkhani op geen enkele manier te promoten. Daarnaast eisten ze van haar dat ze in London “bescheiden gekleed, en altijd vergezeld door een mannelijke begeleider” zou zijn, en “niet met mannen zou omgaan”. Haar competitiekleding moest voldoen aan Sharia eisen, en ze droeg dan ook een hijab tijdens de competitie. In overleg met het IOC werd dat een strak aansluitende muts in plaats van de meer traditionele losse hijab. Desondanks werd ze in eigen land door religieuze leiders een prostituee genoemd vanwege haar deelname.

https://youtu.be/9wJ2Ta-DBpY

Uiteindelijk hield ze het in Londen op de mat 1 minuut en 22 seconden vol. Na afloop zei ze: “I’m proud, I’m happy and I want to continue in judo”. Hoe hou je in zo’n situatie en milieu toch de drive om jezelf te blijven verbeteren in je sport?

Om hierachter te komen heb ik tevergeefs gezocht naar meer informatie over Wojdan, of een uitgebreider interview met haar. Helaas lijkt het erop dat ze hiervoor de afgelopen jaren niet de ruimte gekregen, dan wel genomen heeft. Haar collega Sarah Attar heeft aangegeven hard te werken om ook in Rio aan de Spelen deel te nemen, en ik hoop dan ook dat ook  Shaherkhani dat lukt.

Wojdan Shaherkhani

Ondanks het dat we van Wojdan te weten konden komen is ze vandaag dus wel onze Fuck Yeah Friday highlight; binnen haar sport, omgeving en context heeft ze een lans gebroken voor vrouwelijke sporters, en dat is bewonderenswaardig!

———
Squad Out.peace