Vrouwen in comedy zijn in 2016 niet meer iets om van op te kijken. Vrouwen als Tina Fey, Amy Poehler, Ellie Kemper, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Amy Schumer en vele anderen komen dagelijks voorbij in series, films, en stand-up shows. Toch was het zeer kort geleden nog wel anders. Ja, je had comediennes a la Lucille Ball, maar tot in de jaren 80 werden vrouwen in comedy gezien als iets abnormaals. De comedy wereld was er immers één van mannen. (Is er ooit een publiek domein geweest waarvan vrouwen niet uitgesloten werden omdat het “van mannen” was? Anyway.)

MAKERS Women in Comedy

In 2014 is de door Heidi Ewing en Rachel Grady geproduceerde en geregisseerde documentaire Women in Comedy opgenomen. Women in Comedy volgt de opkomst van vrouwen in de wereld van comedy, van de “gevaarlijke” comedy uit jaren 70 sitcoms zoals Norman Lear’s Maude tot de revolutionaire vrouwen uit de Amerikaanse comedy club scene die in de jaren 80 op kwam, tot het landschap van vandaag. Films met vrouwelijke comediennes breken records en de vrouwen van shows zoals Saturday Night Live zijn vaak nog populairder dan hun mannelijke collega’s. Mooi punt om even stil te staan bij deze fantastische rap van een 9-maanden zwangere Amy Poehler – eigenlijk geschreven voor Sarah Palin, maar die besloot het op het laatste moment niet te doen:

 

Goed, de documentaire Women in Comedy draait om comediennes als Chelsea Handler, Margaret Cho, Mo’Nique, Sarah Silverman, Joan Rivers (RIP), Ellen DeGeneres, Jane Lynch en Kathy Griffin. Ze spreken openhartig over de plek van vrouwen in de competitieve en door mannen gedomineerde comedy wereld, en over waar ze naartoe willen. Het is opvallend (maar niet verrassend) hoe de grappen uit de eerste jaren vooral gaan over de rol van de vrouw in het huishouden en het huwelijk, of over het zijn van een old spinster. Met de jaren veroverden de vrouwen steeds meer onderwerpen waarover ze het konden hebben, wat terug te zien is in hun grappen.

Check it out for yourself:

 

———
Squad Out.peace

PS: Na het opzoeken van de Sarah Palin rap ben ik in een (onvermijdelijke en hilarische) internet worm-hole beland van veel teveel Amy Poehler filmpjes – deze wilde ik je toch ook niet onthouden. Dope Squad, als parodie op de Bad Blood clip van Taylor Swift:

https://www.youtube.com/watch?v=sFENbw8yX-I