De lijst aan body positivity role models is lang. Denk aan Tess Holliday, Ashley Graham, Nadia Aboulhosn, die dit jaar nog op de cover stond van Women’s Running, en nog veel meer celebrities. Al deze vrouwen betekenen iets voor de body positive movement. Maar wat soms wordt vergeten is dat de beweging word gesteund door veel meer vrouwen dan alleen modellen. Dik of dun, zwart of wit, able-bodied of niet. Er zijn genoeg vrouwen met een beperking die een positief zelfbeeld hebben, al belicht de media dat zelden. Of het is op een “Oh wow, ondanks dit alles vindt ze zichzelf nog steeds leuk!!1!1!!”-manier. Zo doen we dat dus niet hè.

jillian mercado disabodyposi tough squad

Jillian Mercado

Je hebt misschien nog niet van Jillian Mercado gehoord; ik wil haar graag aan je voorstellen. Een New Yorkse, fashion schrijfster en blogger, die model stond voor onder andere Diesel, Nordstrom en voor de merchandise van niemand minder dan Queen Beyoncé herself. Maar ook heeft zij sinds haar tienerjaren spierdystrofie, waardoor ze in een rolstoel zit. Haar droom om model te worden zag zij dus niet rooskleurig in. Toen ze zes jaar geleden op zoek ging naar iemand in het veld naar wie zij kon opkijken, kwam ze zonder resultaat terug. Dus toen Diesel haar vroeg waarom zij de job zou moeten krijgen, was haar antwoord: “Because I want to change the world”. 

Campaigns should have real people, people should see themselves in an editorial, in a magazine or a commercial.

disabodyposi tough swuad carol rossetti

Perfect imperfect

Vrouwen (en mannen) met een beperking worden maar weinig als volledige, sterke, mooie, seksuele mensen getoond in de media. En als ze wel in beeld zijn, worden ze ook nog eens vaak gespeeld door acteurs die helemaal geen beperking hebben. Ook in de body positivity movement worden ze vaak vergeten. Daarom kwam disabled activist en blogger Isa Jennie met het idee om de hashtag disabodyposi de wereld in te helpen. Een verkorting van disabled body positivity. De hashtag werd opgepikt door haar Twitter volgers, die zich samen met haar zich niet gesteund voelden in de mainstream body positivity beweging. Isa Jennie moedigde vrouwen met een beperking aan om positiever naar hun ‘niet perfecte’ lichaam te kijken, en een foto met de hashtag te verspreiden. Zodat ook zij positief naar hun lichaam konden kijken, en zien dat ze veel meer zijn dan alleen hun beperking.

Wat er toen gebeurde was iets moois. Allerlei verschillende vrouwen postten hun foto met de disabodyposi hashtag. Vrouwen die chronisch ziek waren en dus vaak de “maar je ziet er niet ziek uit” kregen. Vrouwen van wie hun lichaam werd bekritiseerd als “niet symmetrisch”. Vrouwen die zich onbegrepen voelden vanwege hun niet direct zichtbare beperking. Vrouwen in rolstoelen. Ze moedigden elkaar allemaal aan.

https://twitter.com/prettychronic/status/717293602515324928

Stick together

Go Go Go ladies! Met of zonder beperkingen, we zijn allemaal vrouwen – en we moeten allemaal positief naar ons eigen lichaam kunnen kijken. Hoe imperfect dat lichaam volgens bepaalde standaard ook is. (En let’s face it, elk lichaam dat niet slank, blank -maar gebruind-, afgetraind, perfect werkend en seksueel aantrekkelijk is, is volgens de heersende standaard niet ok.) Samen zijn we sterk!

Geef je eigen lichaam vandaag daarom maar een compliment. Benoem de dingen die het wel, of juist heel goed, kan. “Bedankt dat je uit bed wou komen”, “Bedankt dat je me in staat stelt om, op wat voor manier dan ook, te doen wat ik wil doen”, “Wat zie je er vandaag mooi uit”. Dat kleine complimentje wat je anders naar iemand anders zou geven, geef dat vandaag ook aan jezelf!

———
Squad Out.
peace