Chimamanda Ngozi Adichie is een van onze favoriete auteurs. Haar boeken gaan over de levens van Nigerianen en hun plaats in Nigeria en de wereld, gedurende de afgelopen decennia. Ze kreeg veel media aandacht toen haar pamflet We should all be feminists verplichte kost werd voor alle Zweedse middelbare scholieren. Haar boek Americanah is een roman om op je leeslijst te zetten: zonder prekerig of uitgesproken direct politiek te worden fileert ze de constructie van ras en racisme.

Half of a Yellow Sun

Haar roman Half of A Yellow Sun draait om het echtpaar Olanna en Odenigbo en speelt zich af in Nigeria, vlak voor en tijdens de burgeroorlog van eind jaren 60. De roman wisselt tussen verschillende tijden en perspectieven, bijvoorbeeld van Ugwu, een jongen die in een afgelegen dorp geboren wordt en uiteindelijk in het huishouden van Olanna komt te werken. Adichie heeft de thema’s oorlog, de rol van de blanke koloniale bezetter en politiek en identiteit in post-koloniaal Afrika centraal gezet in het verhaal. Zoals we van haar gewend zijn is Half of a Yellow Sun het sterkst in de passages die gaan over loyaliteit en verraad. Het verhaal is tegelijkertijd luguber en afschrikwekkend (misschien wel vooral doordat je weet dat de gebeurtenissen in het boek, wellicht met andere personages, echt plaatsgevonden hebben), en behoudt toch genoeg menselijk verhaal om meeslepend te zijn.

We willen je eigenlijk aanraden om Half of a Yellow Sun te lezen – en alle andere boeken van Chimamanda Ngozi Adichie ook meteen. Maar makkelijker misschien nog is om de film uit 2014 te kijken, met Chiwetel Ejiofor (Odenigbo) en Thandie Newton (Olanna) in de hoofdrollen.

Hoewel de film niet overal even goed werd ontvangen, en het altijd moeilijk is om een boek te verfilmen zodat het écht recht doet aan het verhaal, is het zeker een film die de moeite waard is om te zien. En, helemaal makkelijk, je kan ‘m op Netflix zo vinden.

———
Squad Out.