Met sommige sporten is bloed bijna onlosmakelijk verbonden. Als je deelneemt aan een zware obstacle run, gaat wielrennen of boksen kan je er vanuit gaan dat je de occasional wond oploopt. Toch staan wij er niet vaak bij stil dat je als vrouw eigenlijk altijd te maken hebt met bloed bij het sporten – of in ieder geval zo’n 1x per maand. Yes, als je ongesteld bent. Je favoriete tijd van de maand.

De reclames voor tampons of maandverband waarbij er duidelijk gemaakt wordt dat je a-lles kan doen wat je wil wanneer je ongesteld bent zijn al jaren op TV. In prachtige witte outfits kunnen we naar hartenlust paardrijden, yoga’en, zwemmen of fietsen, zonder dat er ook maar een druppel bloed aan te pas komt. Bloed komt, nu ik erover nadenk, sowieso nooit voor in reclames voor zaken waarmee je nou precies dat bloed wil opvangen. Het is hoogstens een obscure blauwe vloeistof, die vanuit een scheikunde-achtig glas uitgegoten wordt.

No blood should hold us back

Libresse heeft het nu – en daar was het tijd voor ook – een beetje anders aangepakt. Toegegeven, menstruatiebloed komt nog steeds niet in deze reclame voor. Het korte filmpje zit wel tjokvol ander unapologetic bloed. And we love it:

Red.fit

Met het lanceren van No blood should hold us back start Libresse ook een online platform genaamd Red.fit. In samenwerking met sportdeskundige Georgie Bruinvels hebben ze een systeem ontwikkeld waarbij je cyclus opgesplitst wordt in vier fases: Bleed, Peak, Burn en Fight. Deze vier perioden passen bij de wisselingen van hormonen (vooral oestrogeen en progesteron) tijdens je cyclus, die er voor zorgen dat je je mentaal en fysiek op verschillende momenten anders voelt. Frame gyms, biologisch fastfood restaurant Leon en performance coach Faye Downey hebben op hun beurt trainingsschema’s en voedingsadvies passend bij iedere fase ontwikkeld. Zodat je je altijd op je best voelt.

Wij denken meteen: waarom hebben we hier nooit eerder bij stil gestaan? Hieronder vind je alvast een voorproefje van de vier fases – check de site van Red.fit voor alle andere informatie en mogelijkheden om op de hoogte te blijven.

Bleed

Dit is wanneer je daadwerkelijk ongesteld bent – je baarmoeder stoot de slijmvlieslaag, samen met de onbevruchte eicel en ander vocht af. Deze fase duurt ongeveer vijf dagen en vreemd genoeg ben je op dit moment op je mannelijkst: de hormonen van je baarmoeder zijn op hun laagst. Het kan zijn dat je je niet top voelt, maar daar kun je wat aan doen!

Peak

Dit is de periode dat je veel oestrogeen in je systeem hebt, waardoor er meer bloed naar je hersenen stroomt en hierdoor wordt serotonine gestimuleerd – het hormoon waar je je gelukkig door gaat voelen. Je zou nu dus op je best moeten zijn, maak daar gebruik van! Bovendien ben je in deze fase ook op je piek qua vruchtbaarheid: door het stijgende oestrogeenniveau bereidt je baarmoeder zich voor op het ontwikkelen van een eicel.

Burn

Omdat je lichaam veel hormonen als progesteron en oestrogeen aanmaakt, kun je je een beetje emotioneel voelen. Je metabolisme niveau ligt wat lager door deze veranderingen en hierdoor kan je lichaamstemperatuur licht stijgen. Maak je dus geen zorgen als je het ineens warmer hebt dan normaal. Heb jij het ook zo warm?

Fight

We hebben het over vechten, omdat het heel lastig kan zijn je te weren tegen die premenstruele symptomen. Zet je schrap, voor veel vrouwen is deze fase de grootste uitdaging! Je hormonenaantal daalt heel snel, en dat geldt dus ook voor je gelukhormoon serotonine. Hier kun je soms wat hulp bij gebruiken en wij staan je bij!

———
Squad Out.

Bron: Libresse.nl