Het was zo goed bedacht van Wrangler: ‘feministische’ reclames doen het tegenwoordig goed, dus we maken er ook één voor onze lijn met spijkerbroeken. Ze verzamelden een semi-bekende muzikant (Kimbra) en een groep van zo divers mogelijke vrouwen. Alle maten, etniciteiten en stijlen, inclusief een semi-bekende olympiër (Francesca Piccinini). Het motto? Je bent #MoreThanABum. Voeg aan deze mix nog een scala aan quotes toe in de trant van ‘het gaat om wat je doet en niet om hoe je eruit ziet’, en klaar is kees.

Of toch niet. Want vreemd genoeg dacht Wrangler halverwege de reclame blijkbaar ‘wacht, er zitten niet genoeg billen in deze reclame!’. Daarbij even vergetend dat ze zelf de hashtag meer dan mijn billen bedacht hadden voor deze campagne. Dus wat is dan een logische stap? Oh ja, vreemd uitgebreide shots van billen terwijl vrouwen non-stop het woord bum zingen. Conveniently zijn de billen van de weinige plus-size vrouwen trouwens niet in beeld. Riiight.

#MoreThanABum

Ook Twitter was het niet bepaald eens met deze vreemde omslag middenin de campagnefilm.

Ja nee is cool, jongens

Logischerwijs duurde het niet lang tot Wrangler op de hoogte was van de meningen over hun nieuwe campagne. Dus wat doe je dan als ervaren marketing team? Je publiceert een word salad op je eigen Facebook pagina waarbij je eigenlijk zegt dat het je spijt-maar-toch-niet-spijt:

“We are using the same language that advertisements often have, but turning it on its head: hey, here’s a split second of her bum… then… here is a woman who has done all these great things. Our Body Bespoke line was created around this idea: that a line of jeans engineered to look great on everyone’s behind means women stop wasting time trying endless models on, so they can move on to what they really want to use their time and energy for. We as women all want to look good, why deny that? But looking good should never be our main concern – and Wrangler designed the whole Body Bespoke line around precisely that…in this film we are being represented by women who have done many fascinating things with their time. Why not look at their story and not just at the images of their bums? That’s what the film really wants to push you to do.”

Vervolgens verdwenen ook ‘door een bug in Facebook’ allerlei boze reacties van vrouwen. Super slim geregeld allemaal.

Ons oordeel: jammer

Wij snappen al met al de vreemde omslag in deze reclame niet helemaal. Focus dan óf op vrouwen die blij zijn met hun billen en het fijn vinden om broeken te kopen die hun ass lekker goed uit laat komen (want let’s face it, dat willen we soms gewoon, óók als het niet voor mannen is) – óf focus op dat je in je Wrangler spijkerbroek van alles kan doen wat niet met het showen van je billen te maken heeft. Het hele argument dat ze met deze campagne de gangbare (seksistische) benadering ‘omdraaien’ is ook nogal onlogisch, aangezien ze juist beginnen met een diepgaand beeld en daarna lukraak wat billen filmen.

Wat denk jij ervan?

———
Squad Out.