Wij zijn all-for trots zijn op je eigen lichaam en een positief lichaamsbeeld: wat voor kleur, vorm, of mogelijkheden je lichaam ook heeft. In een samenleving waar elk vrouwenlichaam dat niet sexy, slank en blank is liever maar niet teveel plek moet innemen, is houden van je lichaam bijna een radicale actie. Door te sporten en gezond te leven (even in het midden latend wat dat dan precies betekent, gezond leven), versterk je dat lichaam waar je zo van houdt alleen maar. Toch?

Ben ik goed genoeg?

Op papier ben ik het volledig met bovenstaande eens. Sport omdat je sterk wil zijn, gezond wil zijn, je lichaam het beste wil gunnen – niet omdat je krampachtig wilt voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Maar in de praktijk merk ik dat het in mijn hoofd regelmatig niet zo werkt. Ik ben iemand die al bijna tien jaar bezig is met gender, feminisme, eten, haar plaats in de wereld en social justice in het algemeen. En soms vind ik het zo verdomde moeilijk om me niet te laten verleiden me tóch druk te maken om dat mijn lichaam niet voldoet. In mijn hoofd vinden zich regelmatig discussies plaats in de trant van:

Jezus Anneloes, je kleren zitten alweer strakker. Hoezo heb je inmiddels al weer maat 42 of meer?

Nou en, ik ben 1.83, wat is er mis met maat 42? Ik ben toch gezond? En sexy? En sterk? En veel meer dan alleen mijn kledingmaat?

Ja, maar toen je veel sportte had je zo’n twee kledingmaten minder. Was je toen niet gezonder? Stonden kleren je toen niet mooier?

Ja, I guess… eigenlijk voel ik me ook lomp en zwaar. Maar aan de andere kant: maat 42 is ultra gemiddeld, zeker voor mijn lengte. Hoezo zou ik af moeten vallen? Fuck dat.

Dit gaat dan zo nog een tijdje heen en weer, en uiteindelijk besluit ik dan dat ik wél weer meer ga sporten en beter op mijn eten ga letten. Maar niet met als doel af te vallen, maar om zo lang mogelijk van mezelf en dit lichaam te genieten. Totdat ik in de sportschool sta in mijn goedbedoelde outfitje en naast mij een vrouw cardio doet die het ogenschijnlijk onmogelijke lichaam heeft van strakke buik, slanke taille en ronde billen, afgetopt met een diep decolleté. Meteen voel ik me weer gigantisch, grof en lomp. Meteen zie ik alleen maar in de spiegel hoe de tailleband van mijn tight mijn buikje benadrukt. “Ja maar hallo, waarom zou ik ook in de sportschool er prachtig uit moeten zien, ik ben hier toch om te sporten?” En daar is die tegenstelling weer. Die chick naast me moet lekker doen waar ze zin in heeft, en ziet er fantastisch uit while doing that. Waarschijnlijk kan het haar absoluut niks schelen hoe ik er naast haar uit zie. Mij in theorie dus ook niet; maar waar komt dan toch dat stomme gevoel vandaan?

Dat doen we niet meer… of toch wel

Ik wil letten op mijn eten omdat ik weet dat dat goed voor me is. Maar als ik veel op mijn eten ga letten, word ik een vervelend type dat weigert mee te gaan naar het beste burger restaurant van Nederland “want dat is slecht”. Terwijl ik ook wel weet dat je van één burger niet dik wordt (en van één salade niet slank). Ik wil sporten omdat ik weet dat dat goed voor me is, en ik me er lekker door voel. Omdat het me helpt om mentaal alles op een rijtje te houden en stress te verminderen. Maar als ik veel ga sporten omring ik mezelf met beelden van perfecte lichamen en trainingsschema’s en begin ik mijn lichaam alleen maar vervelender te vinden. Als ik het zwaar heb tijdens een run begint de stem in mijn hoofd met “was je maar slanker –of 20cm kleiner–, dan ging het vast allemaal een stuk minder moeilijk.” Uit recalcitrantie en onmacht stop ik vervolgens met sporten én met op mijn eten letten. Tot ik me weer eens te rond voel, en het hele liedje weer van voren af aan begint.

Aansteller

Terwijl ik dit schrijf vind ik mezelf ook meteen weer een ontzettende aansteller. Want ik bén helemaal niet “echt plus-size”. Ik kan doorgaan voor slank. Ik ben 1.83, weeg zo’n 80 kilo en heb maat 42. Mijn gezondheid is goed. Ik heb ook nog eens het privilege om blank te zijn, en me te kunnen vinden in mijn biologische sekse en de gender-rol waarin mijn ouders me hebben opgevoed. Ik hoef niet door de struggle te gaan dat iets aan mijn lichaam waar ik niets aan kan veranderen de manier waarop ik door anderen gezien word negatief beïnvloedt. Waar maak ik me in godsnaam druk om? En tóch zit er dus diep in me wel een ongemakkelijke tegenstelling. Eentje die ik na jaren van proberen heel soms kan negeren, maar er niet uit krijg. Doodvermoeiend eigenlijk. Maar van wat ik merk bij vriendinnen wel voor veel vrouwen herkenbaar.

Strong is the new skinny

Omdat de struggle in deze tegenstelling helemaal niet ongewoon is, kan ik ook heel slecht tegen alle ‘fitgirls’ die al-tijd, dag in dag uit, alleen maar schrijven over hoe fantastisch alles aan sporten is. Heel fijn voor je als je letterlijk nooit een negatieve gedachte ergens over hebt (onmogelijk). En waarschijnlijk is het je marketing-insteek om alleen maar positieve, motiverende dingen te schrijven. Maar het is gewoon niet de werkelijkheid. Slogans als “strong is the new skinny” zijn goed bedoeld, maar betekenen in de praktijk alleen maar dat je strong én skinny moet zijn. Maar weinig mensen die zo’n plaatje delen zullen daarbij denken aan vrouwen als Mirna Valerio. Binnen de sport-gemeenschap zijn we nog niet zo goed in dat soort slogans echt ter harte nemen. Lees daarover trouwens ook dit sterke stuk.

Mocht je nu een conclusie met stappenplan verwachten, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb zelf de ultieme oplossing nog niet gevonden – buiten me omringen met zoveel mogelijk diverse berichtgeving over sport, vrouw-zijn en je lichaam. Heb jij het antwoord al wel gevonden, hook me up!

———
Squad Out.