Een verse Tough Squad kijktip! Bibi Fadlalla maakte de korte film Dat Haar!, afgelopen zondag voor het eerst uitgezonden tijdens 3LAB op NPO 3. Check trouwens Bibi’s site, want ze heeft nog veel meer interessante projecten gedaan. Dat Haar! volgt Kaylee, een twaalfjarig meisje uit Lesotho dat na haar adoptie door een witte moeder in Friesland woont. In een dorp waar zij het enige meisje met kroeshaar is.

Witte onwetendheid

De film geeft een mooie inkijk in de struggle van opgroeien op een plek waar je er anders uitziet dan de heersende norm of de overgrote groep. De witte onwetendheid over zwart haar komt op meerdere manieren pijnlijk naar voren in de documentaire. Om te beginnen haar moeder: ongetwijfeld een lieve vrouw die met al het beste in haar hart haar dochter geadopteerd heeft en opvoedt. Bij de kapper vertelt ze dat Kaylee’s haar ‘ooit een keer’ ingevlochten is, waarna het verwijderen zoveel pijn deed dat ze pas op haar achtste weer naar de kapper durfde. De kapster vertelt dat Kaylee’s haar al zo geklit is dat het hard op weg is naar dreadlocs – “een loc? wat is dat?”

Dan vraag je je wel af waarom deze vrouw dan klaarblijkelijk al minimaal vier jaar niet weet wat ze met het haar van haar dochter aan moet, en ook niet de behoefte heeft gehad om daar zelf meer over te leren. Tegenwoordig zijn er zo ontelbaar veel black hair filmpjes en kanalen op YouTube en andere sites dat dat echt niet zo moeilijk is, al woon je in Friesland. Je kan die huismerk conditioner ook vervangen door eentje die wél voor het haar van je dochter gemaakt is, al moet je die via internet bestellen omdat je lokale Etos die niet verkoopt.

Het ritueel van tussen de benen van je moeder in de keuken of woonkamer je haar laten uitkammen is voor een kind met afro-haar niet écht een leuke herinnering, maar voor Kaylee door de onkunde van haar moeder al helemaal niet. Tijdens het kammen breken er hele stukken van Kaylee’s haar af.

“Net een donsbed”

De scene waarin Kaylee met haar blanke klasgenootjes op een hek naast een sportveld is is tenenkrommend; zij staat voor het hek en haar hoofd is lager dan dat van de andere meisjes. Alledrie zitten ze tegelijk aan Kaylee’s haar (zie header): “Net een donsbed!”. Bij het oefenen van hun groep-8 musical zie je hoe Kaylee opvalt binnen de zee van witte, blonde bonenstaken. Als kijker breekt je hart een beetje bij de gedachte aan hoe ze zich soms moet voelen, over haar haar, haar huidskleur en haar lichaam.

De knulligheid waarmee ze samen met een wit vriendinnetje in matchende jurkjes aan de hand van internet tutorials haar haar probeert te vlechten – “Steil haar zou wel makkelijker zijn, haha!” – doet je wensen dat ze wat meer zwarte vrouwen en meisjes in haar omgeving had die wél weten waar ze mee bezig zijn. Wanneer Kaylee haar haar laat invlechten in Zuid-Oost word je overspoeld door plaatsvervangende opluchting en warmte.

Als ze met een van de dames die haar haar gedaan hebben op Kwaku is, zie je haar ter plekke opbloeien. Het is toch wel fijn om niet altijd op te vallen. Wij hopen in elk geval dat Kaylee opgroeit met liefde voor zichzelf en haar uiterlijk, niet in de minste plaats doordat er ongetwijfeld allerlei hele mooie reacties op deze film komen <3 You’re gorgeous Kaylee!

Dat haar! terugkijken

Op 11 december volgt om 19.25 op NPO 3 nog een uitzending, maar je kan de docu ook terugkijken via NPO Gemist. Vanaf 47:35 kun je een introductie en kort vraaggesprek met Bibi Fadlalla zien, en vanaf 50:42 de korte film zelf.

———
Squad Out.

PS: De scene in de klasmusical waarin Kaylee, als enige niet-witte persoon in de klas, een zwerver moet spelen die streng aangesproken wordt op dat ze vooral de juwelen van de ‘Diva’ niet mag aanraken en waarbij ze super ashy make-up op heeft omdat niemand de moeite heeft genomen de goede kleur te regelen, laten we maar even buiten beschouwing.